Tudod, hogy hasznos, mégsem szántad rá magad soha a futásra, de most úgy döntöttél, szívesen beépítenéd az edzéstervedbe? Netán újrakezdő vagy, aki régen imádta, mostanában viszont valahogy nem tudja rávenni magát erre a mozgásra? Kezdj futni még a héten – mi segítünk!

Fut a világ

A futás a világ egyik legnépszerűbb sportja, ennek pedig legfőbb oka az, hogy bárhol, bármikor lehet csinálni. A népszerűsége mellett a futás a kezdetektől fogva létezik, hiszen már az ősember is futott az élelemért, vagy épp az állatok elől. A futás nagyon pozitívan hat a testre: javítja az állóképességet, edzi a szívet, az érrendszert, a keringést, serkenti az anyagcserét, az egész testet átfogóan megdolgoztatja, emellett jó közérzetet biztosít. Ráadásul a heti minimum 2-3 alkalommal végzett futóedzéssel már kontrollálhatjuk a testsúlyunkat is.
###Kezdd az alapoktól!
A futás is épp olyan, mint bármely más mozgásforma: fontos a fokozatosság elve. Mindegy, hogy kezdő vagy, esetleg újrakezdő, semmiképp se hosszú kilométerekkel kezdj neki az edzésnek, mert egy esetleges, a túlterhelés miatt elszenvedett sérülés megint jó időre elveszi majd a kedved a mozgástól.
Ha pedig visszatérő futó vagy, akkor valószínűleg hamarabb tudod majd teljesíteni a nagyobb távokat is, de fontos, hogy te se úgy térj vissza a futáshoz, mintha a kimaradt pár hónap vagy év nem is lett volna.
Erre a fokozatosságra hívja fel a figyelmet Köteles Gábor, a NEFI munkatársa is. ,,Először kezdjünk a futás és a gyaloglás váltogatásával, majd fokozatosan növeljük a futás távját, és hagyjuk el a gyaloglást. Az elején a megfelelő állóképességi szint megszerzése a feladat (amikor kb. 40-45 percet tudunk stabilan futni), majd miután ezt elértük, elkezdhetünk foglalkozni a tempóval. Amennyiben fejlődni szeretnénk, akkor eleinte heti 3, és később is legalább 3 edzés javasolt. Lehetőleg az edzésnapok ne egymás után következzenek, hagyjuk a szervezetet regenerálódni, vagy iktassunk be más mozgásformát.”
###Figyelj a légzésre!
Futás közben állandóan azt érzed, hogy alig kapsz levegőt, szúr az oldalad, ezért sincs kedved az edzéshez? Figyelj a légzésedre, és ne stresszeld túl a dolgot! ,,A futás közbeni erősebb légzés, lihegés teljesen normális! Futás során erős fizikai terhelésnek tesszük ki a szervezetünket, amihez az izmainknak több oxigénre van szüksége, tehát a tüdőnk megpróbál minél több levegőt beszívni, és így elkezdünk lihegni. Fontos azonban, hogy futás közben a légzés ne váljon kapkodóvá, ütem nélkülivé. Szervezetünknek ütemesen bevitt, elegendő mennyiségű oxigénre van szüksége futás során” – vallja Köteles Gábor, aki felhívja a figyelmet a helyes testtartásra is.
„Húzzuk ki magunkat, egyenes törzzsel fussunk, mert így nem nyomjuk össze a tüdőnket, ami ezáltal is hatékonyabban fog segíteni minket. Vegyünk minél mélyebb lélegzetet. Hogy milyen ütemben történik mindez, az nagyon sok mindentől függ, és részben egyéni is. Kezdőként érdemes lehet kipróbálni például a 2 lépés alatt beszívás, 2 lépés alatt kifújás, vagy a 3 lépés alatt beszívás, 2 lépés alatt kifújás légvételi technikát. Amennyiben beszúr az oldalunk, érdemes változtatni az ütemezésen.”
A szakértő szerint az is sokat segít, ha nem görcsölünk rá a témára, és próbáljuk lazábban venni a futást. „Ne stresszeljük magunkat azon, hogy az orrunkon vagy a szánkon vesszük a levegőt. Gondoljunk arra, hogy nagy terhelésnél bármelyiknek örülni fogunk. Hideg külső hőmérséklet esetében érdemes figyelnünk arra, hogy próbáljuk meg elsősorban az orrunkon keresztül venni a levegőt. Ez általában kisebb terhelésnél használhatjuk, hiszen ha csak az orron vesszük a levegőt, akkor mély levegőre (hasi légzés javasolt) van szükségünk ahhoz, hogy elegendő mennyiségű oxigént juttassunk a véráramba.”
###Válaszd ki a megfelelő helyszínt
Van, aki nem szeret futópadon futni, mások csakis edzőteremben képzelik el a mozgást. Sokan a vízpartokra, a szabad levegőre esküsznek, mások a legegyszerűbb megoldást választva a lakóhelyük környékén tudják le a napi edzést. Jó, ha tudod, betonon futni nem tesz jót az ízületeknek, a becsapódás mértéke ugyanis túlságosan nagy. Így ha teheted, a sérülések elkerülése érdekében keress salakos futópályát vagy edzőtermet. A vízpart, az erdő ugyan izgalmasabbak, ám itt a sérülések elkerülése érdekében figyelni kell az utat edzés közben.
###Bemelegítés és nyújtás
Ez a két dolog legalább annyira fontos, mint maga az edzés. A sérülések 70%-át ugyanis elkerülheted, ha alaposan bemelegíted az izmokat, ízületeket. Erre kezdőként és haladóként is szánj időt, alkalmanként legalább 5-10 percet. Mivel a futás a test minden izmát edzi, így a bemelegítésnek is átfogónak kell lennie: mozgasd át a nyakat, a vállövet, a kar izmait, a derekat, a hátat, a csípőt, a combokat. A bemelegítés végén érdemes bokakörzéseket is végezned, és a vádlidat, illetve a combodat is megnyújtani.
Ha végeztél a futással, a nyújtásra is hagyj legalább annyi időt, mint a test átmozgatására, a futás ugyanis rövidíti az izmokat, így nagyon lényeges azok megnyújtása. Itt különösen fókuszálj a vádlira, a combfeszítő és a combhajlító izmokra, illetve a farizomra, de a derekat és a karokat is érdemes nyújtani.
Forrás: www.life.hu

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also