A nyári szünet sok szülő számára igazi kihívást jelent: hol és milyen elfoglaltsággal töltse el a szünetet a gyermek, hiszen a közös családi pihenés, a rövidebb-hosszabb nyaralás csak részben oldja meg ezt a kérdést. Már-már igazi szervezési bravúrnak számít, ha sikerül az életkorának, érdeklődésének, adottságainak és nyilván a szülői pénztárcának is megfelelően összeállítani a nyári programokat.

A vakáció megtervezésekor a szülők ritkán veszik figyelembe azt, hogy mennyire jelent egy-egy program a gyermek számára olyan élményt, amely egyben hangsúlyozza az egészséges életmód fontosságát is.
Az egészség megőrzése és védelme mindannyiunk felelőssége és érdeke is, ami nem azonos pusztán azzal, hogy a gyermekeink baleset- sérülés, vagy betegség nélkül térjenek vissza például a táborból. Az aktív és egészséges életmódra nevelést célszerű már a legfiatalabb korosztályoknál elkezdeni és nem csak esetileg, hanem példamutatással alkalmazni. Fontos színterei ennek az óvodák, iskolák, illetve a nyári közösségi események, táborok. A nyári programok alatt a gyermekek másfajta szabadságélményt élhetnek át, hiszen a többnapos-, vagy hetes elvonulásoknak sajátos ritmusa és szocializációs közege alakul ki, amit összekapcsolhatunk egy újfajta természet- és közösségélménnyel.


A sportra épülő táborok élményekben gazdag és egészséges alternatívaként jelenhetnek meg a szemléletmód formálására mind a tanulók, mind az azt szervező pedagógusok, szakemberek és szülők számára egyaránt. A sport nagyon sok lehetőséget nyújt az igazi közösségi életre, segíti a kollektív magatartást a közös gyakorlatozások, a játékos együttes munka, közös eredményre törekvés, az informális és formális keretek közötti testmozgás.
Az iskolai egészségfejlesztés (vagyis a tanulók egészséges életmódra nevelése, a betegségek megelőzése) akkor hatékony, ha teljes körű, éppen ezért a nyári szünetben is kiemelten fontos, hogy a köznevelési intézmények vezetői, pedagógusai, munkatársai a szülőkkel és a tanulókkal együttműködésben éljenek azokkal a lehetőségekkel, melyeket az iskolai színtér a teljes körű iskolai egészségfejlesztéshez biztosít.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also