Az ENSZ-közgyűlés 1987-ben arról döntött, hogy június 26-át a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánítják, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a drogfogyasztás veszélyeire és a kábítószer-kereskedelem ellen folytatott harc fontosságára.

Magyarország 1997-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) minden évre megfogalmazza a nap témáját. A 2022-es év mottója: “Addressing drug challenges in health and humanitarian crises” azaz: A kábítószer okozta kihívások kezelése az egészégügyi és humanitárius válsághelyzetekben. 

Magyarországon a kábítószer-helyzet jelentősen átalakult az elmúlt években: az addig ismert hagyományos szerek, szerhasználati mintázatok mellett az új pszichoaktív szerek (köznyelvben dizájner drogok) széleskörű megjelenése okozza a legnagyobb kihívást.

A kábítószer visszaszorítás területe komplex beavatkozásokat igényel, mely a kereslet- és kínálatcsökkentés dimenziójában valósulnak meg. A keresletcsökkentés eszközei közé tartoznak a prevenciós programok és a kezelés/ellátás megvalósítása, míg a kínálatcsökkentés olyan tevékenységeket jelent, amelyek a kábítószerek előállítását, termelését és terjesztését hivatottak megállítani.

A kezelés/ellátás folyamata során fontos, hogy a szenvedélybetegek tudjanak és merjenek kapcsolatot létesíteni a településeken dolgozó szakemberekkel, pl. szociális munkásokkal, háziorvosokkal, egészségfejlesztési irodák munkatársaival, akik a megkeresésre adekvát választ tudnak adni attól függően, hogy éppen az egyén milyen szakaszában jár a függősége útján.

A szenvedélybetegek ellátórendszere a droghasználat különböző szakaszaiban felmerülő szükségletekre igyekszik választ adni. A komplex, egymásra épülő lépcsőzetes rendszerben nagyon fontos a kliens korai kezelésbe vétele és a továbblépés biztosítása, ennek elengedhetetlen feltétele a szakemberek közötti együttműködés.

Az alábbi honlapon térképes nézetben kerülnek megjelenítésre a drogprevenciós, kezelő és egyéb támogató szolgáltatók elérhetősége:

https://ellataskereso.hu/

Fontos szakmai támogatást nyújtanak a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok (KEF) is, melyek olyan helyi szintű szakmai konzultációs munkacsoportok, melyeket a helyi önkormányzatok elkötelezettsége, a kábítószer-probléma kezelését célzó helyi szakmai összefogás hívott életre.

A KEF-ek feladata, hogy összehangolják a drogprobléma visszaszorításban szerepet játszó intézmények munkáját. Ennek érdekében a KEF-ek a lokális helyzetfelmérés eredményeire támaszkodva helyi stratégiát dolgoznak ki a kábítószer-probléma visszaszorítására. Egységes szakmai és módszertani szemléletmód megvalósítására törekednek, továbbá arra, hogy összehangolják és ésszerűsítsék a helyi szinten zajló kábítószer-fogyasztást megelőző, valamint kezelő tevékenységeket. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok tagjai a drogprobléma kezelésben fontos szerepet játszó állami, önkormányzati, civil és egyházi szervezetek képviselői.

A KEF-ek elérhetőségei az alábbi linken találhatóak meg:

http://www.kef.hu/main/tartalom/orszagos-kef-adatbazis-124

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also