Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése. A gyógyulás esélyei annál jobbak, minél hamarabb felfedezik. Mi a menete a szűrésnek, fáj-e? Mindent az emlőszűrésről.

Mindenki mehet emlőszűrésre?


Emlőszűrésre azokat a nőket várják, akik kaptak behívót, illetve azokat a 45 és 65 év közötti tünetmentes nőket, akik két éven belül nem voltak ilyen vizsgálaton. Az emlőrák előfordulása ebben a korban a leggyakoribb.


Mit kérdeznek a szűrésen?


A személyi adatokon kívül a következőkhöz hasonló kérdésekre számíthat:Voltak-e, vagy vannak-e emlő-panaszai? Volt-e a családjában valakinek (édesanyjának, nővérének, nagynénjének) emlő-betegsége? Vett-e már részt mammográfiás szűrővizsgálaton? Tudja-e, hogyan zajlik a szűrővizsgálat?


Mi történik a szűrésen?


Az asszisztensek kérdéseket tesznek fel a kórtörténetről, majd a tapintásos szűrés után – az asszisztensek kézzel ellenőrzik az emlőket – röntgent készítenek mindkét mellről (mammográfia).


Fáj a vizsgálat?


Az emlők ellapítása kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas.


Azonnal megkapom az eredményt?


A röntgenfelvételt orvos elemzi. A szűrővizsgálat negatív eredményéről értesítést küldenek, ebben az esetben semmi további tennivaló nincs. Ha a szakorvosunk úgy látja, hogy további vizsgálatokra van szükség, akkor ennek lépéseit egyezteti önnel és munkatársaink segítséget nyújtanak ennek megszervezésében.


fotó: rachel a. k.


Mikor kell újra szűrésre mennem?


Két év múlva újabb vizsgálat szükséges, amiről behívót küldenek, ha azonban bármi szokatlant talál emlőiben, forduljon orvoshoz!


Mennyibe kerül az emlőszűrés?


A szűrővizsgálat a résztvevő hölgyek számára térítésmentes.


Miért szükséges az emlőszűrés?


Az emlőrák  a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Évente mintegy ötezren betegszenek meg, élete során minden 10-11 nő közül egynél alakul ki. A gyógyulás esélyei pedig annál jobbak, minél korábban ismerik fel és kezdik el kezelni.


A vizsgálat bővebb leírását itt ismerheti meg

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also