Becslések szerint Magyarországon évente 4000 alsóvégtagi amputáció történik cukorbetegek körében, diabéteszes láb következményeként, de a legtöbb cukorbetegnek nincs tudomása arról, hogy mit jelent a podiátria. Pedig, ahogy évente el kell jutnia szemészhez, hogy csökkenteni tudja a látáskárosodás fokozott veszélyét, úgy lábspecialistához, podiáterhez is mennie kellene, hogy ne veszítse el a lábát.

 A Cukorbetegek Világnapja kapcsán szervezett előadásán, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház IV. Belgyógyászati Osztálya erre is igyekszik felhívni a figyelmet. A rendezvény központi témája a diabéteszes láb ápolása, illetve a család szerepe a cukorbeteg kezelésében. A kórház Anyagcsere-Lipid szakrendelésének keretében működő Diabéteszes Lábambulancia országosan is kuriózumnak számít.

A Jósa András Oktatókórház IV. Belgyógyászatának osztályvezető főorvosa, dr. Gaál Zsolt és végzett podiátere, Biriné Mika Borbála kitartásának és hitének köszönhetően közel három éve nyílt arra lehetőség, hogy hetente kétszer fogadják a cukorbetegeket a kórház Diabéteszes Lábambulanciáján. Az első évben több mint 700, míg tavaly és az idén már közel kétezer esetet kezelt a lábszakértő.

A diabéteszes láb kialakulásában szerepet játszik a diabetészes neuropátia, amely a cukorbetegek 30%-át érinti, illetve az érszűkület is. Becslések szerint Magyarországon évente 4000 alsóvégtagi amputáció történik cukorbetegek körében, diabéteszes láb következményeként. Néhány százalék csupán a traumás esetek száma. Ez két és félszer több mint az Európai Unióban. Az amputációk jelentős része, a szakemberek szerint az esetek nyolcvanöt százalékában kivédhető lenne a megfelelő oktatással, anyagcsere-vezetéssel, lábápolással, a láb eltéréseinek korai felismerésével. Mivel nincs központi regiszter, ez csupán becsült adat.

Szerénytelenség nélkül állítható, hogy a Jósa András Oktatókórház biztosítja az egyik legteljesebb profilú diabetológiai ellátást az országban - mondja dr. Gaál Zsolt, a Jósa András Oktatókórház IV. Belgyógyászati osztályának vezető főorvosa, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségének tagja. Hozzátette: 750 ezer diabéteszes beteget tartanak számon Magyarországon, de sokkal többen is lehetnek, hiszen sokan nem tudnak betegségükről. A cukorbeteg láb kezelése gondosan összehangolt csapatmunkát kíván meg különböző orvosi szakterületek között, ami példaértékűen valósul meg Nyíregyházán.

Podiáterből égető hiány van az országban, mert csak néhány éve indult el a szakemberképzés. Biriné Mika Borbála szerint harmincan végezték el eddig a képzést, ebből jó, ha hárman praktizálnak szerte az országban.

A diabéteszes láb legsúlyosabb szövődménye a talpi fekély, legfontosabb tünetei közé tartoznak a száraz bőr, a gombás fertőzések és a lábujj deformitások. A diabéteszes láb szindróma esetében hangsúlyozottabban igaz, hogy sokkal könnyebb a problémát megelőzni, mint a már kialakult problémát kezelni. Cukorbetegség esetén húszszoros a kockázata az alsóvégtagi amputációnak. Ezeknek az eseteknek akár a nyolcvan százaléka is megmenthető lenne. Igaz, nem elég a szakember ehhez, szükséges lenne a betegek pozitív és tudatos hozzáállása is. Ezért is kell minden évben érszűkület és beidegzési zavar irányában is elvégezni a lábvizsgálatot minden cukorbetegnél. A cukorbeteg láb specialistájaként a podiáternek mindez alapvető feladatai közé tartozik.

Biriné Mika Borbála a Jósa András Oktatókórház podiátere türelmesen elmondja minden egyes betegnek, mire figyeljen, hogyan gondoskodjon a lábáról, milyen kötszert használjon, hogyan gondozza a körmeit akár. A rendelésen nem lehet kapkodni, mindenkire oda kell figyelni, mindenkire kellő időt kell szánni – mondja a szakember. Hozzáteszi: Sajnos 10 esetből jó, ha két olyan beteg van, aki még a baj elején jelentkezik. Nagyon sok az évek óta elhúzódó fekélyes, csúnya sebbel élő cukorbeteg, aki csupán akkor ijed meg, ha az orvosa már csak az amputáció lehetőségét látja. Ilyenkor is tudunk még sok esetben segíteni. Az utóbbi időben legalább húsz esetet tudok sorolni, amikor az amputáció elkerülhető volt, sőt szépen meggyógyult az elhanyagolt láb.

A Diabéteszes Lábambulancia azokat a cukorbetegeket várja, akiknek kialakult neuropathiás szövődményük van, vagy lábukon elváltozások, bőrkeményedések, lábdeformitások, sebek alakultak ki, és nem tudják, tüneteikkel hová forduljanak. Több társszakmával együttműködve a cél az, hogy minél több esetben elkerülhető legyen az amputáció. Éves lábvizsgálat, szűrés, oktatás céljából is várjuk a cukorbetegeket, hiszen elsődleges feladatunk a primer prevenció – tette hozzá a podiáter.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also