Minden nehéz munkanap után szükséged van egy pohár borra? A hétvégi buli italozás nélkül elképzelhetetlen? Mi az, ami már alkoholizmusnak számít? Ennek jártunk utána szakértő segítségével.

Ivás és ivás között van különbség?

Ma Magyarországon körülbelül a lakosság 8-10%-a, kb. 800 000 ember küzd alkoholproblémákkal. Dr. Trábert Attila pszihiáter, addiktológus, az INDIT Közalapítvány munkatársa szerint azonban nagyon fontos tisztázni a mennyiséget: nem az számít ugyanis, hogy ki mennyit, hanem az, hogy miért iszik. „Ha valakinek rendezett a családi élete, néha elmegy a barátokkal, vagy otthon, heti 3-4 este megiszik egy üveg sört vagy egy pohár bort, azzal még nincs probléma. Ha azonban valaki azért kezd el inni, mert ezzel akar pótolni valamit, javítani szeretné a hangulatát, vagy így kezeli a stresszt, az már komoly problémára utal. Ilyenkor válhat kórossá a dolog” – vallja a szakértő.
###Fontos az ok feltárása
Az alkoholizmus olyan krónikus betegség, ami lassan rombolja az ember állapotát. Egy idő után egyre több kell, hogy legyen hatása, a sör vagy a bor helyett előtérbe kerül a tömény szesz – ekkor már szenvedélybetegségről beszélünk. Dr. Trábert Attila szerint, ha egy családban vagy baráti körben felüti a fejét az alkoholizmus, akkor a mentegetés, a veszekedés mind jellemző reakciók, ezek azonban nem megoldások a problémára. "Az aggodalom kifejezése, az érzések megbeszélése lenne a megfelelő reakció, ez hoz ugyanis közelebb a beteghez. Ám ilyenkor sajnos az a jellemző, hogy elkezdjük kontrollálni a beteget, ez azonban sosem vezet el a megoldáshoz. A fokozódó kontroll ugyanis egyre nagyobb ellenállást vált ki.”
###Ha már nagy a baj
Az alkoholizmus egy igen alattomos betegség, mert lassan fejlődik ki, hatalmasodik el, ez idő alatt pedig mind a szerfogyasztó, mind a környezete hozzászokik a beteg működéshez. A szakértő szerint a gyógyulás azért is nehéz, mert a társadalmunkban gyakorlatilag elfogadott a kóros alkoholfogyasztás, egy kimozdulás alkalmával gyakran az italozás a fókusz.
„Ha találkozunk, iszunk. Ha szórakozunk, iszunk. Ez nálunk teljesen elfogadott, sajnos azonban a mennyiségek könnyen elcsúszhatnak.”
Ráadásul mivel mondhatjuk, hogy itthon a népesség 10%-a rendszeres alkoholfogyasztó, így gyakorlatilag nem nagyon vannak olyan családok, ahol ne fordulna elő a probléma.” Ha pedig családon belül is természetes a rendszeres alkoholfogyasztás, akkor hol marad az egészséges mérték?
###Kell a külső segítség
Mivel a szerfogyasztó és a hozzátartozók is lassacskán hozzászoknak az alkoholfüggőség romboló tényéhez, és megszokott módokon, ugyanakkor kórosan reagálnak egymásra, így szakember vagy egy 12 lépéses önsegítő közösség támogatása nélkül nem lehet megoldani a problémát. Dr. Trábert Attila elmondta, a tapasztalat az, hogy a betegek csak elenyésző része jut szakértő segítséghez, ha azonban valaki jó helyre kerül, és motivált, akkor akár 70-80% a gyógyulási esély.
Forrás: www.life.hu

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also