A veleszületett rendellenességek lényeges kockázati tényezői az környezeti faktorok, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a drog. Magyarországon minden huszadik baba valamilyen rendellenességgel jön a világra.

A terhesség során nincsen biztonságos mennyisége az alkoholfogyasztásnak, sőt akár egy korty is hathat negatívan a fejlődő magzatra (attól függően, hogy az adott időpontban mely szerv vagy szervrendszer kialakulása, érése történik a magzati élet során). Ezért ajánlatos, hogy az állapotos nők kerüljék az alkoholfogyasztást és az olyan ételek és italok fogyasztását vagy gyógyszerek, gyógyhatású készítmények szedését, amelyek alkoholt tartalmazhatnak. A magzat fejlődését megzavarhatják a különböző táplálék kiegészítők, a recept nélkül kapható gyógykészítmények, orvosságok, a kábítószerek. Szakemberek szerint a „babaprojekt” előtt három hónappal javallott a nőknek az alkohol és a drogok kerülése.


Ezeknek a tényezőknek a magzati fejlődésre gyakorolt tényleges hatásait jelenleg is számos kutatás vizsgálja, próbál bizonyítékokat találni. Az egyik legjelentősebb ilyen intézet, az amerikai NICHD vizsgálatai azt próbálják megérteni, hogy milyen módon befolyásolja az alkohol- és drogfogyasztás a terhességet, a fejlődő magzatot és a fejlődést az egész életen át.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also