Sokan azt tartják, nyáron minden könnyebben megy. Való igaz, a nyár egy jó időszak arra, hogy jobban figyeljünk magunkra, egészségünkre, egyszóval tudatosabban éljünk.

Nyáron alkalmunk nyílik több időt szánni magunkra, céljainkra, átgondolni az év eddigi történéseit és eltervezhetjük életünk egyes területeinek számunkra vágyott állapotát. A nyár egyben a szabadságolások időszaka is, ami már önmagában lehetőséget teremt a belső fókuszra, befelé figyelésre. Ebben az időszakban legtöbben a testüket igyekeznek pihentetni és elfelejtenek gondolni a lelkükre. Azonban az ember test és lélek egységéhez, ugyanolyan fontos a psziché egészsége, mint a testi, fizikai egészségünk.
De mit tehetünk még annak érdekében, hogy a nyár ne csak a nyaralásról és pihenésről, hanem lelki feltöltődésről és önfejlesztésről is szóljon?
Elsőként gyakoroljuk a magunkra hangolódás, a befelé figyelés tanulásának képességét. Fontos, hogy ezt ne mások elvárásai alapján vagy ne egy külső tényezőnek, kontrollnak való megfelelés, igyekezet szándékával tegyük, hanem belső motivációnk, elhivatottságunk alapján.
Érezzük a változás, fejlődés szándékát magunkban. Ez lehet egy olyan cél, amit mi magunk már régóta szeretnénk megvalósítani. Azonban fontos, hogy túlzásokba se essünk! Egy célkitűzésnél minden esetben fontos, hogy az teljesíthető és reális legyen. Ne váljék megterhelővé, ne jelentsen túlzott erőfeszítést, leterheltséget, még csak ne is foglalkozzunk vele mindennap, mert ez könnyen kedvünket szegheti. Jegyezzük fel naptárunkba pl: heti 2x-3x rendszeres elfoglaltságként. Ha sikerül tartanunk legyünk büszkék magunkra, de ha nem, engedjük el a maximalizmust.
Ha például életmódot váltanánk és szeretnénk bevezetni életünkbe a rendszeres testmozgást, azt fokozatosan tegyük, ne legyen már az első héten minden másnapi vagy harmadnapi elfoglaltság a sport. Jelöljünk meg kezdetben heti egy vagy legfeljebb két alkalmat, majd néhány hét elteltével fokozatosan emeljük a heti testmozgások számát és akár időtartamát is.
Ugyanez vonatkozik az egészségesebb étkezésre való áttérésre is. Ne azonnal, ne egyik napról a másikra alakítsuk át étkezési szokásainkat és részesítsük előnybe az egészségesebb ételeket, hanem legyünk tudatosak és adjunk magunknak időt a változásra. Ezáltal válik tartós az életmódváltás.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also