Utazunk a buszon és gyorsan átpörgetjük a híreket. Amint hazaérkezünk, az első dolgunk újra megnézni, hogy hányan lájkolták a legújabb képünket. Evés közben benyomjuk a kedvenc sorozatunkat, majd valamelyik nemzetközi tévécsatorna háttérzajára alszunk el. De tulajdonképpen van ezzel valami baj?

A XXI. század az ingerek százada. Bár sokszor nem is vesszük észre, rengeteg inger ér minket egyszerre, amihez egyszerűen már hozzászoktunk, függünk tőle. Így, ha éppen nem történik semmi, generálunk magunknak egy újabbat: nyomkodunk, pötyögünk, „kütyüzünk”. Sokszor viszont már akkor is a telefonokhoz, számítógépekhez, tévékhez fordulunk segítségért, ha a nem köt le a beszélgetés egy találkozás alatt, vagy egyszerűen csak nem tudunk mit kezdeni a beszélgetőpartnerünkkel. És bár gyakran hangoztatjuk, hogy mi nagyon jól tudunk többfelé figyelni, az objektív kutatások azt bizonyítják, hogy nem.


Kép: flickr.com/Kenny Louie


A közösségi oldalak elterjedésével pedig egyszerűen mindig muszáj online lennünk. Hogy is ne, hogy pont mi maradjunk le a legújabb hírekről? Ha nem kommentelünk lájkolunk időben, a többiek úgy érzik majd, hogy eltűntünk és már nem is leszünk fontosak! Így szépen lassan függők leszünk, és már lassan akkor sem tudjuk megállni, hogy ne nézegessük öt percenként a profilunkat, ha nagyon elhatározzuk. Meg amúgy is… Online minden könnyebb, nem látod a másikat, így azt írsz le, amit akarsz.


Miért is rossz az online élet?


A pszichológusok szerint igencsak sok hátránya van, ha nem adunk agyunknak pihenőt.


    <li>A különböző képernyők <strong>károsítják a szemet,</strong></li>
    <li>A stressz-szint folyamatos fokozásával ezek az eszközök tudattalanul <strong>megterhelik az agyat</strong> és a szemet.</li>
    <li><strong>A kapcsolatok</strong> (akár a családi kapcsolatok is) <strong>felszínesebbé válhatnak</strong>, hiszen vagy csak online kommunikálunk, vagy ha találkozunk is másokkal nyomkodjuk közben valamelyik eszközünket.</li>
    <li><strong>Nehezebben fejezzük ki az érzelmeinket</strong>. Egy hahotázós arcocskát vagy egy bömbölő figurát könnyű küldeni. De vajon tényleg hahotáztunk és bömböltünk miközben küldtük őket?</li>
    <li><strong>Rossz hatással van az alvásra is,</strong> hiszen sok inger miatt nehezebben nyugszunk meg.</li>

De akkor mit tehetünk?


1. Figyeljük meg, hogy mennyi időt töltünk a különböző eszközeink előtt, legyen az számítógép, mobiltelefon, vagy akár tévé is! Ha segít, vezessünk róla naplót!


2. Szabjunk keretet magunknak! Például elhatározhatjuk, hogy a hazaúton még használjuk az eszközeinket, de otthon, társaságban már kikapcsoljuk őket. Kutatások szerint már napi 20 percben is jól lehet tájékozódni. Osszuk be ezt az időt úgy, hogy ne menjen a szeretteink rovására!


3. Intő jel, ha már akkor is a telefonunkhoz vagy egyéb eszközeinkhez nyúlunk, ha mások társaságában vagyunk. Ha pedig idegesek, feszültek leszünk attól, hogy nem vehetjük elő őket, már komolyan számolnunk kell azzal, hogy függők lettünk. Ezért hozzuk meg azt az alapszabályt, hogy más társaságában ne használjuk ezeket az eszközöket!

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also