A dohányzás abbahagyása még a koszorúér elzáródáson átesett betegnél is olyan szintre csökkenti a szívrohamok kockázatát, mintha az egyén soha nem dohányzott volna. Ezt a felvetést most először sikerült egy nemzetközi kutatással is bizonyítani.

A dohányzás elhagyása egyaránt csökkenti a szívrohamok kockázatát és súlyosságát – állapítja meg az az új kutatás, amelyet az Európai Kardiológiai Társaság szeptember eleji kongresszusán mutattak be. „A szívkoszorúér elzáródások jelenléte és súlyossága nem szűnik meg a dohányzás abbahagyásával, a szívroham kockázata azonban igen” – jelentette be Dr. James K. Min, a tanulmány egyik szerzője.  A több központú kutatásban Európa, Észak-Amerika és Kelet-Ázsia kilenc országában élő szív érrendszeri megbetegedésben szenvedőket vizsgáltak. A mintában 2853 aktív dohányos, 3175 egykori dohányos és 7344 korábban soha nem dohányzó beteg vett részt. .


„Soha nem késő abbahagyni a dohányzást” – hangsúlyozta Dr. Min. „Ez a tanulmány világosan megmutatja, hogy a dohányzás abbahagyása a szívrohamok és a halálozás kockázatát a soha nem dohányzók szintjére csökkenti.” További tanulmányokat végzünk annak megállapítására, hogy miként jön létre ez a pozitív hatás – tette hozzá.


További információk ezen és ezen linken olvashatók

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also