Napjainkban egyre inkább jellemző az egészségtudatosság, melynek eredményeként egyre többen tünetmentesen, megnyugvást keresve kérjük háziorvosunkat a különböző szűrővizsgálatok elrendelésére. Azonban még mindig sokan vannak, akik meghívóval vagy behívóval is hatalmas stresszként élik meg az egyes alkalmakat és emiatt elmulasztják a részvételt. A vizsgálat elmulasztása mögött nagy valószínűséggel a következő tényezők állhatnak:
1. Bizonytalanság, információhiány
Nem vagyunk meggyőződve a szűrés tényleges hasznáról. Úgy gondolják, ha egyszer már rákról van szó, akkor az ember sorsán a baj korai felfedezése lényegében nem változtat. Ha ebbe jobban belegondolunk ez egy felelősség elhárító hozzáállás és meglehetősen mellőzi a tudatosság szempontját.
2. Szégyenérzet
Magától értődően a nőgyógyászati kenetvétel és a mammográfiás vizsgálat az, amely súlyosan sérti a nő intim szféráját. Sokan érzik a vizsgálatot szégyenletesnek és méltóságrombolónak. Ez sajnos minden nőgyógyászati vizsgálatok velejárója, azonban megfelelő orvos – beteg kommunikációval, a szakember megfelelő metakommunikációjával sokat lehet javítani azon, hogyan élheti meg a páciens a vizsgálatot.
3. Félelem
"Csak keresem magamnak az aggodalmat és a bajt!", "Jobb, ha nem tudom, hogy beteg vagyok!" – mondatokkal nyugtatjuk magunkat, pedig a rák diagnózisa korántsem jelenti azt, hogy nincs esélyünk a túlélésre. Annál is inkább, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy annál nagyobb az esély, minél előbb felfedeznek egy lehetséges elváltozást. Törekedjünk tudatosságra!
@A tünetmentesség nem lehet indok a szűrővizsgálat elmulasztásának. Szűrővizsgálattal a célunk a korai felismerés, hiszen ez az egyik kulcsa a gyógyulásnak.@

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also