Magyarországon évente 8000 új emlőrákot fedeznek fel diagnosztikai módszerekkel. Sokakban az emlőszűrés és a mammográfiás vizsgálat félelmet kelt, pedig az egyetlen megbízható módszer a korai emlőrák kimutatásának. 2019.09.25.
A 45-65 év közötti nők behívóleves szűrővizsgálatát a Nemzeti Népegészségügyi program keretében végzik. A vizsgálatra való meghívást a lakcímre küldött és időpontot tartalmazó behívólevélen keresztül történik. Célja a jól gyógyítható, kis emlőrák korai felfedezése. Nagy diagnosztikus pontosságot a kiváló képi felbontás és két szakorvos egymástól független véleményezése adja. A szűrésen megjelentek több mint 90 százalékaa negatív eredménnyel távozik és biztonságban várhatja a következő vizsgálatát.
Az emlőszűrő mammográfiát digitális vizsgálóberendezés segítségével a mell enyhe összenyomásával végezik a szakemberek és mindkét mellről kétirányú felvételeket készítenek. A mell szerkezete, mirigyállománya és hónalji képletei láthatóak az elkészült felvételeken. A mell összenyomás fájdalmától való félelem legyőzhető a vizsgálat elmaradásából adódó kockázatra gondolva.
A radiológus szakorvosok a felvételek megtekintése után dönthetnek kiegészítő vizsgálat szükségességéről. Ez nem jelenti azt, hogy a páciensnek melldaganata van. Minden kisebb eltérést is, cisztát, meszesedést, nagyobb hónalji nyirokcsomót ki kell vizsgálni. A beteg visszahívása esetén a szakorvosok döntése alapján ultrahang vizsgálatra és/vagy szövetminta vételre is szükség lehet. Ultrahang vizsgálati kiegészítéssel ítélhető meg a hónalji nyirokcsomók szerkezete, gyulladásos jelek és cisztás, folyadéktartalmú elváltozások. Biopsziával, vagyis szövetminta vétellel szöveti meghatározást végeznek, a beavatkozást ekkor a radiológus szakorvosok úgynevezett biopsziás tű segítségével teszik. A szövettani meghatározás feldolgozási ideje 2-3 hét.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also