Egyéni, csoportos, illetve telefonos leszokás támogatást is igénybe tudnak venni azok, akik szeretnének megszabadulni cigaretta-függőségüktől.

Magyarországon a dohányzás súlyos népegészségügyi problémát jelent, aminek következtében évente több mint 20 ezer ember hal meg. Ennek több mint harmadát teszi ki a tüdőrák okozta halálozás. Az Innsbrucki Orvosi Egyetem kutatóinak két évtizedet felölelő kutatása szerint a tüdőrákos megbetegedések körülbelül 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással.


A dohányzás olyan erős függőség kiváltó tényezője lehet, aminek leküzdéséhez csak és kizárólag – a közhiedelemmel ellentétben – az egyén akaratereje nem minden esetben elégséges. A dohányzás-, illetve nikotinfüggők körében szervezett programok keretében van lehetőség a leszokásra. Országszerte mintegy 90 tüdőgondozó intézményben foglalkoznak dohányzás leszokás támogatással, a programok különböző formái érhetőek el. Az egyéni-, csoportos leszokás támogatást kiegészíti az úgynevezett telefonos leszokás támogatás program is. Az elérhető programok közül az egyéni tanácsadással történő leszokás támogatás a leghatékonyabb. Ha erős függőség figyelhető meg, a program résztvevője a magatartás orvoslás tanácsadás mellett gyógyszeres készítményt is használ függőségének legyőzése érdekében.


A három hónapos program a nemzetközi arányoknak megfelelően 35 százalékos hatékonysággal bír.  A Magyarországon még új módszernek számító csoportos leszokás támogatás hatékonysága szintén 30-35 százalék. E csoportok 10-12 főből állnak, három hónapon keresztül, hetente-kéthetente tartanak foglalkozást, ahol a tagok találkoznak a csoportvezetővel, s egymást segítve igyekeznek megszabadulni a káros szenvedélyüktől. A leszokni vágyók harmadik lehetőségként választhatják a telefonos leszokás támogatást is. Ez a segítség bárki számára elérhető már otthonról is.


Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben működő Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ 2013. február 1-jén indította el a programot. A leszokási telefonos szolgáltatás keretében a 06 80 44-20-44-as, ingyenesen hívható telefonszámon képzett pszichológusok és orvosok adnak információt, nyújtanak tanácsadást a dohányzással, leszokással kapcsolatban feltett kérdésekre. A telefonon menedzselt leszokási program ideje körülbelül két hónap. A program hatékonysága 15-20 százalékra tehető. Ebben az esetben, mivel nincsen közvetlen, személyes kapcsolat a felek között, felértékelődnek az egyéni impulzusok, illetve az egyén akaratereje. A gyógyszeres készítmények ajánlása ebben az esetben nem lehetséges a személyes kapcsolatfelvétel hiánya miatt. Az indulás óta eltelt időben mindegy ötezren keresték meg az intézetet.


Katalizátor-szerep


Ugyanakkor a telefonos leszokás támogatásnak katalizátor szerepe lehet a függőség legyőzéséhez vezető úton. Számos tényező játszhat szerepet abban, hogy egy dohányos egyáltalán elkezdjen gondolkodni a saját függősségéről. A szociális környezet dohányzással kapcsolatos negatív impulzusai, ismerősök, vagy akár közeli hozzátartozók, vagy éppen az egyéni megbetegedés olyan élmény lehet, ami valóban rádöbbenti a dohányost, hogy súlyos kockázatot vállal. Ebben az esetben rendkívül hasznos és óriási segítséget jelent, ha ingyenesen elérhető egy olyan telefonszám, ahol a dohányos minden tudást, információt, illetve segítséget megkap annak érdekében, hogy maga mögött hagyja függőségét. 


A dohányzás visszaszorítása és a nemdohányzók védelme érdekében a kormányzat számos intézkedést foganatosított. 2012. január elseje óta tilos a közforgalmú zárt légterű helyeken, közösségi terekben a dohányzás. Az intézkedés bevezetését követő években a dohányosok népességen belüli arányában és a cigarettafogyasztásban jelentős csökkenés mutatkozott, 2013-ban a felnőtt lakosságon belül kevesebben dohányoztak és kevesebb dohányterméket fogyasztottak. A dohányzók aránya a felnőtt lakosság körében egy év alatt több mint 8 százalékkal csökkent és összességében több mint 4 milliárd szállal kevesebb cigaretta fogyott.


(egeszseg.hu)

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also