Hazánkban a pajzsmirigyproblémák, elsősorban nők körében népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása a helyes életmód és a rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

Amennyiben a családtagok között jelentkezett endokrin, illetve immunológiai betegség, akkor az évenkénti komplex ellenőrzés, nem csak laboratóriumi vizsgálat indokolt. A terhesség esetén, súlyos stressz bekövetkezésekor vagy fertőzés is elindíthatja a kóros folyamatot, ezért ezekben a helyzetekben is célszerű kontroll vizsgálatra elmenni.

A pajzsmirigybetegségek nagyszámú elterjedéséért részben a jódban szegény táplálkozás, részben pedig a környezeti ártalmak tehetők felelőssé. A TDC (thyroid disrupter chemicals), azaz a pajzsmirigyet károsító anyagok gátolják a pajzsmirigy hormonjainak a jelátvivő receptorhoz történő kötődését, és kedvezőtlen, az immunrendszert károsító hatásuk miatt fokozzák az autoimmun gyulladásokat is. Mindez a pajzsmirigy csökkent működéséhez, golyva kialakulásához vezethet.

A megelőzés érdekében az étrendben a mérgező anyagok kiszűrésére és elkerülésére kell törekedni. Főzés során is számos káros anyag keletkezhet. A perfluor-oktánsav és származékai például a teflonbevonatban találhatók és pajzsmirigybetegséget okozhatnak. A környezetre és az egészségünkre is nagy veszélyt jelentenek a mosószerek és a lágyítók, ugyanis ezek több ezer tonnányi mennyiségben szennyezik a természetet. Káros hatású mosó- és mosogatószereket gyakran mutatták ki ivóvízből is. Az a furcsa helyzet alakult ki, hogy az egyébként kitűnő ásványvizek, tej és tejtermékek műanyag csomagolásban kerülnek a piacra és nehezen ellenőrizhető a kioldódó vegyszerek mennyisége.

Nagyon fontos a környezettudatos szemléletváltás és gyakorlat. Tanácsos ezért a műanyagban tárolt ételeket és a teflonbevonatú edények használatát elkerülni. A friss zöldségekről, primőrökről azt gondoljuk, hogy minden esetben hasznosak. Valójában felületükön számos vegyi anyagot, például rovarirtó szer maradványt hordozhatnak. Fogyasztásuk előtt ezért mosás és alapos tisztítás javasolt.

Törekedjünk a magyar élelmiszerek fogyasztására. Egyfelől az itthoni monitoring rendszer jobb, mint a külföldi, másrészt a hazai élelmiszerek lényegesen kisebb mértékben szennyezettek.

Támogatni kell a bioélelmiszerek előállítását. A tudatos vásárlási szokást kell erősíteni, ami azt is jelenti, hogy nem azt kell megvenni, ami egyszerűen olcsó, hanem minőségileg jobb.

Elsőként érdemes felhagynunk a dohányzással, a dohányzók között ugyanis gyakrabban fordul elő pajzsmirigybetegség és rendszerint a lefolyása is súlyosabb. A szervezetben felhalmozódott méreganyagoktól való megszabadulást segíthetik a komplex egészségmegőrző terápiák, így ha tehetjük, használjuk ki a wellness, a szauna kezelések jótékony hatását. E célból a szabad gyökfogók, a szelén és az E-vitamin kiegészítő alkalmazása is javasolt. A megelőzés fontos része a rendszeres önvizsgálat, amelynek segítségével az elváltozások korai stádiumban észlelhetők.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also