A Hepatitis B-t az azonos nevű vírus okozza, és gyakorlatilag a világ bármelyik részén elkaphatjuk. A jó hír viszont az, hogy egy kis elővigyázatossággal viszonylag könnyen el tudjuk kerülni a bajt. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

A Hepatitis B világszerte bárhol előfordulhat, mégis leginkább Kelet-Ázsiában, Dél-Amerikában, Közép-Keleten, az indiai szubkontinensen, illetve Kelet- és Közép-Európa délebbi területei fordul elő.


A panaszok és a tünetek a következőek lehetnek:


  <li>      sárgaság (sárgás bőr és szemfehérje)</li>
  <li>      gyengeség</li>
  <li>      hasi diszkomfort és gyengeség</li>
  <li>      sötétebb vizelet</li>
  <li>      étvágytalanság</li>
  <li>      hányinger</li>
  <li>      hőemelkedés, láz</li>
  <li>      ízületi fájdalmak</li>
  <li>      fejfájás</li>

Érdekes módon a betegek jelentős része - körülbelül 30 százaléka - tünet- és panaszmentes marad a kór lefolyása során.


Hogyan terjed a Hepatitis B?


A Hepatitis B vérrel, vérkészítménnyel és vérrel szennyezett tűvel is fertőzhet. Ez utóbbi általában intravénás droghasználat során, illetve nem megfelelően végzett tetoválás és piercing-belövés következtében történhet. A vírust – rosszabb esetben – orvosi műszerek is bejuttathatják a szervezetbe vagy komolyabb probléma esetén vérátömlesztés után is megtörténhet baj. Szexuális úton is átkerülhet a Hepatitis B az egyik szervezetből a másikba, ezért fontos, hogy megőrizzük a hidegvérünket és egy-egy romantikus nyáréjszakán gondoskodjunk a megfelelő védekezésről, tehát az óvszerről is.


A Hepatitis megelőzhető!


A fentiekből egyenesen következik, hogy biztonságos vérkészítmény alkalmazásával, a vérrel történő véletlenszerű szennyeződés elkerülésével, illetve óvszerhasználattal is elkerülhető a baj. Ha mégis a védőoltás mellett döntenénk, a következőket érdemes figyelembe vennünk:


  <li>Összesen 3 oltásból áll a teljes program: az első oltás után egy hónappal jön a második oltás, az első oltáshoz képest pedig 6-12 hónappal a harmadik oltás.</li>
  <li>A védőoltást nem vehetjük fel, ha bármilyen akut betegségünk van.</li>
  <li>Ha utazás előtt már csak kevés időnk van, akkor 18 éven felüliek esetén 0-7-21 napos beosztással is fel lehet venni az oltásokat (ebben az esetben 12 hónap múlva emlékeztető oltás szükséges).</li>
  <li>Kifejezetten ajánlott a védőoltás azoknak, akik olyan országba utaznak, ahol a HBV előfordulása jelentős, és a látogató hosszabb időt tölt el az országban.</li>

Fotó: Pan American Health Org / Flickr


Hogyan gyógyítható?


A HBV akut lefolyási időszakára vonatkozóan nem áll rendelkezésre specifikus terápia. Ebben a szituációban csak tüneti kezelés lehetséges, például csillapítani a hányingert, pótolni a folyadékot, amit a beteg az esetleges hányás és hasmenés következtében veszített el. Amikor a betegség már a krónikus szakaszába lépett, rendelkezésre állnak különböző antivirális szerek is. Ilyenkor kezelhetőek az esetlegesen fellépő szövődmények is. Súlyosabb esetben, azaz májdaganat vagy májcirrózis esetén szóba jöhet a transzplantáció is. A betegség akut fázisának lezajlását követően krónikus betegség alakulhat ki, a krónikus megbetegedések szövődményei halált okozhatnak az esetek körülbelül 15-20 százalékban.


Forrás:


Nemzeti Oltóközpont


CDC


WHO

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also