A „Ne gyújts rá!” Világnaphoz kapcsolódva az Országos Egészségfejlesztési Intézet – Egészségkommunikációs Központja (OEFI - EKK) a Budapesti Műszaki Egyetem központi épületében szervezett egész napos programot. Többek között egy rendőrségi helyszínelés mintájára kialakított installációt, szén-monoxid-mérést, dohányos ember betegségeit illusztráló betonmatricát, elrettentő információkat tartalmazó jegyzőkönyvet láthattak az érdeklődők. A helyszíneléshez hasonló installációkkal a járókelők Budapest forgalmasabb terein – Deák tér, Nyugati tér, Astoria – is találkozhattak. Az esemény keretében sajtótájékoztatóra is sor került.

Demjén Tibor

A nemdohányzók védelméről szóló törvény 2002. január 1-én életbe lépett módosítása minden közforgalmú intézményből száműzte a dohányfüstöt. Az egészségügyi hatóság kezdetben nem bírságolt, hanem a szabályok megfelelő alkalmazásában segítette az érintetteket. Az ÁNTSZ tapasztalatai azt mutatják, hogy az elmúlt közel két év alatt a tulajdonosok, üzemeltetők és az állampolgárok is megértették a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás fontosságát és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak – mondta el Dr Szabó Enikő, helyettes országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón. Ugyanakkor megjegyezte, hogy akadnak olyan egységek is, ahol visszatérően, több alkalommal is szabálytalanságot tapasztaltak a hivatal munkatársai. Az ilyen esetekben szigorúan lép fel az egészségügyi hatóság. Szeptemberben és októberben több mint 10 ezer egységet kerestek fel a népegészségügyi szakigazgatási szervek munkatársai, a kiszabott bírságok összege megközelíti a 4 millió forintot. Volt, ahol nem jelöltek ki dohányzóhelyet, több helyen pedig zárt térben cigarettázók miatt kellett intézkedni. A „Tilos a dohányzás!” tábla hiánya is a gyakoribb szabálytalanságok közé tartozott.


Dr. Szabó Enikő elmondta, hogy a következő két hétben is fokozott ellenőrzést tartanak országszerte, elsősorban a teraszos vendéglátóipari egységekben, ahol zárttá tették a teraszokat. Ezeken a helyeken ugyanis sokszor tévesen értelmezik a szabályozást.


A jogszabályoknak mindenben megfelelő felirat vagy jelzés módosítására, illetve cseréjére legkésőbb a 2014. március 1-ig tartó türelmi idő lejártáig sort kell keríteni ott ahol ezt még nem tették meg. A felirat és jelzés letölthető a következő internetes oldalakról:


http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/nemdohanyzok-vedelme


https://www.antsz.hu/dohanyzasvisszaszoritasa/nemdohanyzokvedelme


A Ne gyújts rá! Világnaphoz kapcsolódva indult el az egeszseg.hu portálon az az internetes oldal, ahol az állampolgárok észrevételt tehetnek, ha a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak megszegésével találkoznak – ismertette Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője. Észrevételeket ezen kívül 0-24 órában a 06/40-200-493 telefonszámon is megtehetik. Az ellenőrzések helyszíneinek kiválasztása során ezen jelzéseket is figyelembe veszik.


Dr. Kovács Gábor, a Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója elmondta, hogy azok a dohányosok, akik úgy döntenek, hogy leteszik a cigarettát, szakemberektől kaphatnak segítséget. Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben létrejött a Dohányzás Leszokás Támogató Módszertani Központ. A leszokást támogató szakmai irányelvet dolgoznak ki, azt folyamatosan karban tartják, emellett a leszokást támogató szakrendelések akkreditálása is feladatuk, valamint továbbképzési programokat szerveznek szakemberek részére. A www.leszokaspont.hu honlappal a lakosság széles körű tájékoztatását, a szakmai és laikus információk terjesztését tűzték ki célul.


negyujtsra11


A Módszertani Központ leszokás támogató szakrendeléseket is működtet, valamennyi szakmailag ajánlható módon. Az egyéni és csoportos foglalkozások mellett telefonos leszokás támogatás is működik az intézetben. A call center ingyenes zöld számon hívható 06/80-44-20-44, ahol szakképzett pszichológusok és szakdolgozók állnak az érdeklődők rendelkezésére. Az általuk adott információkon túl több hetes telefonos leszokási programba is bekapcsolódhatnak az érdeklődő dohányosok.


A nemzetközi Ne gyújts rá! Világnapot minden év november harmadik csütörtökén tartják, célja, hogy ezen a napon a dohányzók ne gyújtsanak rá, valamint felhívja a figyelmet a passzív dohányzás veszélyeire.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also