Az ELF Bar után egy újabb ízesített elektronikus cigaretta, a POCO Bar terjed vírusszerűen elsősorban a fiatalok körében. Az ELF Barhoz hasonló eszköz egy színes, nagytankos eldobható készülék, mely ízesített nikotinos folyadékot tartalmaz.

Mivel a POCO Bar is egy ízesített elektronikus cigaretta, ezért erről az eszközről is elmondható, hogy illegális termék. Mivel az interneten illegálisan vásárolható eszközök felépítése és a töltőfolyadékok összetétele jellemzően nem ismert, ezért fokozottan kockázatos a használatuk.

Fontos tudni, hogy az ELF Bar és a POCO Bar mellett számtalan egyéb ízesített elektronikus cigaretta is elérhető a különböző weboldalakon pl. BECO Bar, Nutristick, GEEK Bar, melyek szintén csak illegálisan hozhatók forgalomba.

A POCO Bar tartálya akár 10 000 szippantásnyi folyadékot is tartalmazhat és ízesítése miatt a fiatalok könnyedén vihetnek be szervezetükbe annyi nikotint, amely már nikotinmérgezéses tüneteket is okozhat. A nikotinmérgezés első tünetei a gyomor- és béltraktust érintik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hányinger és hányás jelentkezik, de hamar kialakulnak központi idegrendszeri tünetek is. Ilyen a fejfájás, a szédülés, a zavartság.

Az NNGYK kollégái által elvégzett vizsgálatok alapján elmondható, hogy a termékeken, patronokon feltüntetett nikotin koncentráció - sok esetben jelentősen – több mint a hibahatárnak számító 10%-kal – eltér a folyadékban lévő tényleges mennyiségtől. Másrészt, hogy a nikotinmentesnek árult termékekben is találtak kollégáink nikotint. E vizsgálatból is látni, hogy a készülék és a készülékben található folyadék megbízhatatlan, hiszen nem tudhatjuk mi is van benne.

A POCO Bar és társai nikotin bevitelére képes eszközök! A nikotin, függőség kialakulásában betöltött szerepe mellett, ma már számos más egészségkárosító hatása is ismert. Kiemelendő az érelmeszesedés, az inzulinrezisztencia, illetve a daganatos betegségek kialakulása és progressziója. Ismert a nikotin káros hatása a termékenységre és a magzati fejlődésre, továbbá az is, hogy a magzatként vagy gyermekkorban elszenvedett nikotinexpozíció hozzájárulhat a fiatalkori viselkedészavarok, hangulatzavarok és függőségek kialakulásához.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az e-cigaretta, illetve az új típusú termékek, a hagyományos cigarettával egyező mértékben képesek kialakítani a nikotinfüggőséget!

Magyarországon az elektronikus cigarettára ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint a hagyományos dohánytermékekre, azaz a dohányzást tiltó helyeken nem lehet e-cigarettát sem használni, tilos a termék reklámozása, illetve elektronikus cigaretta forgalmazása kizárólag dohányboltban engedélyezett.

A témában további információk találhatóak az NNGYK - Amit az Elf Bar-ról tudni kell oldalán. 

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also