A Menstruációs Higiénia Napját (Menstrual Hygiene Day, MH Day) minden évben május 28-án rendezik meg. A kampány célkitűzése, hogy 2030-ra a menstruációra ne stigmaként tekintsen a társadalom, hanem a női szervezet élettani működésének természetes részeként, a mindennapi élet szerves velejárójaként. A világnap kijelölése azért esett május 28-ra, mert a menstruációs ciklus átlagos hossza 28 nap, a menstruációs vérzés ideje pedig átlagosan 5 nap.

Az elégtelen egészségügyi- és higiéniás ismeretekből, a perzisztáló (tartósan fennálló) tabukból és stigmákból fakadóan a menstruációs termékekhez való limitált hozzáférés és a fejletlen higiéniás infrastruktúra világszerte hátráltatja a nők továbbtanulását, veszélyezteti egészségüket és társadalmi helyzetüket, melynek eredményeként nők és lányok millióit fosztják meg lehetőségeik kibontakoztatásától.

Manapság nők millióit stigmatizálják vagy diszkriminálják testük élettani működése, a menstruációjuk miatt. Hátráltatják továbbtanulásukat, hátrányos elbírálásban részesítik őket munkahelyeiken és a mindennapi életben sem kapnak egyenlő bánásmódot a férfiakkal szervezetük fiziológiás működése miatt.

A Menstruációs Higiénia Napját globális pártfogói platform, mely összefogja a nonprofit- és kormányzati szervezeteket, egyéni támogatókat, a privát szektor és a média képviselőit, hogy a menstruációs egészséget és -higiéniát népszerűsítsék. A szervezet résztvevői arra fókuszálnak, hogy ledöntsék a menstruációt övező stigmákat, gyarapítsák az emberek ismereteit és megváltoztassák a menstruációt övező negatív társadalmi normákat globális-, nemzeti- és helyi szinteken a döntéshozók bevonásával. A  Menstruációs Higiénia Napját 2014-ben rendezték meg első alkalommal és május 28-án tartják minden évben, de a szervezők és partnereik egész évben dolgoznak azért, hogy:

  • feloldják a menstruációt övező tabukat és stigmákat;
  • felhívják a figyelmet a menstruációs termékekhez, a menstruációval kapcsolatos ismeretekhez és a megfelelő higiéniás infrastruktúrához való hozzáférés nehézségeire;
  • biztosítsák a szükséges anyagi forrásokat a fentiek javítására.

Mindezen törekvések egy közös célt szolgálnak: hogy 2030-ra olyan világban élhessenek a nők, ahol senkit nem ér hátrányos megkülönböztetés menstruációja miatt. Ez olyan közeget feltételez, ahol a menstruáció biztonságosan, higiénikusan, magabiztossággal és bármiféle szégyenérzet nélkül menedzselhető az alábbiak alapján:

  • mindenki hozzáfér a számára megfelelő menstruációs termékekhez;
  • a menstruáció többé nem számít stigmának;
  • mindenki rendelkezik alapvető ismeretekkel a menstruációról;
  • mindenki hozzáfér a tisztálkodáshoz szükséges vízhez, egészségügyi- és higiéniás termékekhez.

Részletesebb információk a https://menstrualhygieneday.org honlapon érhetőek el.

Forrás: https://egeszsegvonal.gov.hu/

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also