A tuberculosis (tbc, más néven: gümőkor, tüdőbaj) egy baktérium által okozott megbetegedés, amely potenciálisan halálos is lehet. Magyarországon a kötelező védőoltásnak köszönhetően ritkán fordul elő, de évi néhány száz esettel még mindig jelen van.

A tbc ősidők óta ismert, a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozó bakteriális fertőzés. Magyarországon a 20. század elején a népesség 80 százaléka fertőzött volt, és a halálesetek 25 százaléka tbc miatt következett be, ezért Morbus hungaricusnak (magyar népbetegségnek) is nevezték.

A tbc ma már ritka betegségnek számít Magyarországon, előfordulása inkább a fejlődő országokra jellemző, azonban az utazás, a migráció miatt a fejlett országokban is újra támad. A gyógyszereknek ellenálló baktériumok, az ún. antimikrobiális rezisztencia megjelenése is aggodalomra ad okot.

A tbc elleni küzdelem napja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 1982 óta minden évben március 24. – ezen a napon jelentette be berlini előadásán a tuberculosist okozó baktérium felfedezését Robert Koch 1882-ben.

Küzdelem a tbc ellen

Naponta csaknem 28 ezer ember fertőződik meg és 4100 ember veszíti életét a tbc fertőzés következtében. 2000 óta a tbc megelőzésére, korai diagnosztizálására és megfelelő kezelésére irányuló törekvéseknek köszönhetően a világon 66 millió ember életét mentették meg. 2007 óta a tbc kezelésének különös figyelmet szentel az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ is. Ennek köszönhetően 2,3 millió tuberkulózisban szenvedő beteg gyógyult meg.

2019-ben Európában 49 752 tbc-s esetet jelentettek, a betegségben főként a 25–44 és a 45–64 éves korosztály volt érintett. 2020-ban 9,9 millió ember fertőződött meg Mycobacterium tuberculosissal, és 1,5 millió ember vesztette életét a betegség következtében (95 százaléka fejlődő országbeli).

Magyarországon 2019-ben 530 új esetet jelentettek, 2020-ban 384 új tbc-s beteget diagnosztizáltak. Bár a tbc-s megbetegedések száma a védőoltásnak és a tüdőszűréseknek köszönhetően csökkent, a baktérium jelen van mindennapjainkban, így rendkívül fontos a betegségre és a megelőzésére, gondozására való figyelemfelhívás.

2022-ben a tbc elleni küzdelem napjának témája az erőforrások mozgósítása volt a tbc felszámolásáért. Erre különös figyelmet kellett újra fordítani, mert a COVID-19 világjárvány miatt az erőforrások a járvány felszámolására irányultak, így részben háttérbe szorultak a tbc felszámolását célzó intézkedések.

A tuberculosisról röviden

A tuberculosist a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okozza, a betegség cseppfertőzés (köhögés, tüsszentés) útján terjed. A baktérium jelenléte a szervezetben nem jelent minden esetben megbetegedést, mivel egyesek immunrendszere féken tudja tartani a baktériumokat. Ez magyarázza azt, hogy a világon nagyjából 2 milliárd ember fertőzött a baktériummal (látens fertőzés), mégis sokkal kevesebb az aktív beteg.

Betegség azokban alakul ki a legnagyobb valószínűséggel, akiknek az immunrendszere valamilyen oknál fogva nem működik megfelelően (pl. immunszuppresszánsok alkalmazása, AIDS, cukorbetegség). Fokozottan veszélyeztetettek továbbá a rossz életkörülmények között élők, az alkoholbetegek, a kábítószer-használók, valamint az egészségügyi dolgozók.

A tuberculosis legtöbbször (az esetek háromnegyedében) a tüdőt támadja meg (pulmonális tbc), ritkább esetben a betegség az egész szervezetre kiterjedhet, és több szervet (az agyhártyát, nyirokrendszert, keringési rendszert, ivarszerveket, húgyutakat, csontokat, ízületeket, bőrt) is érinthet, fertőző gócokat (gümőket) kialakítva. A betegség során az egészséges szövetek pusztulnak, a helyükön üregek, úgynevezett kavernák alakulnak ki.

A tuberculosis diagnosztizálása nem egyszerű feladat, mivel olyan általános tünetekkel jár, mint pl. fáradtság, étvágytalanság, éjszakai izzadás, láz, köhögés. Jelenleg a tünetek mellett a diagnózist segítik a képalkotó vizsgálatok (mellkasröntgen, CT-vizsgálat), a Quantiferon-teszt vérmintából, illetve a PCR- (polimeráz-láncreakció) vizsgálat köpetből.

A tbc évszázadokon át gyógyíthatatlan betegségnek számított. Ma már szerencsére rendelkezünk hatásos tbc ellenes szerekkel. A tuberculosis kezelése azonban minimum fél éven át tart, és több erős szer együttes alkalmazzását igényli, mivel a baktérium rendkívül ellenálló: 2 hónapig izoniazid, etambuthol, rifampicin és pyrazinamid együttes alkalmazása, majd 4 hónapig (bizonyos esetben 7 hónapig) izoniazid és rifampicin alkalmazása szükséges.

Fontos! A kezelés kezdetétől számított 1-2 hónapon belül a beteg még fertőző lehet!

Amennyiben a betegség szisztémássá válik, a kezelés bonyolultabb, és erősebb gyógyszereket igényel. A hatásos kezelés legfőbb alapja az ellenőrzött gyógyszerbevétel (directly observed therapy, DOT), amikor a beteg a terápiát felügyelő személy előtt nyeli le a gyógyszereit. A tbc-s betegek nagy része hajléktalan vagy mélyszegénységben élő, így fontos, hogy az ebbe a rizikócsoportba tartozó személyek életkörülményei is rendeződjenek.

A tuberculosis megelőzése

A tuberculosis megelőzését szolgálja a BCG védőoltás, amit Magyarországon minden újszülött már a szülészeti intézményben megkap 1954 óta. Az oltás a fertőzés legsúlyosabb formáitól véd, a gümős agyhártyagyulladástól és a sokgócú gümős tüdőgyulladástól. A világon nem mindenhol kötelező a tbc elleni védőoltás (pl. az Amerikai Egyesült Állomokban sem).

A megelőzés másik fontos eszköze a tüdőszűrés. Az 1950-es években szigorú tüdőszűrési rendszert vezettek be, aminek köszönhetően visszaszorult a tbc-s esetek száma. Régebben a tbc-s betegek magas száma miatt kötelező volt a szűrés, azonban ma már önkéntes alapú. Minden egészségtudatos ember számára ajánlott évente egy alkalommal tüdőszűrésen részt venni, mivel a szűrés nemcsak a tbc, hanem a tüdőrák kimutatására is alkalmas.

40 év felett évente egy alkalommal ingyenes a szűrés.

A gyógyult tbc-s betegeket, a góchordozókat, az alkoholbetegeket, a drogfüggőket, a hajléktalanszállókon és börtönben élőket, illetve a velük dolgozókat szintén évente szűrik. Szakképzési és felsőoktatási intézményekben tanulók számára is ingyenes a szűrés, ha szakmai alkalmassági vizsgálat miatt kerül sor rá.

Bizonyos munkakörök is megkövetelik az évi egyszeri szűrővizsgálatot, foglalkozás-egészségügyi vizsgálat céljából. Térítéses esetben a szűrés díja 1700 Ft.

Panaszok esetén orvosi beutalóval ingyenes a tüdőgyógyászati vizsgálat.

Forrás: https://egeszsegvonal.gov.hu/

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also