2022. május 14-én begördültek a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szűrőbuszai a fővárosi Millenáris Parkba, hogy a Ridikül Magazin kétnapos „MINDEN, AMI NŐ” élményfesztiválján szűrővizsgálat keretében mérjék fel az odalátogatók egészségi állapotát.

Az izgalmas műsorok – sztárfellépők, divatbemutatók, neves művészekkel és szakemberekkel folytatott exkluzív beszélgetések, színes gyermekprogramok –, valamint a több mint száz kiállító bemutatkozása mellett sokak érdeklődését felkeltette a három szűrőbuszon két napon keresztül zajló ingyenes állapotfelmérés, amelyen nők és férfiak egyaránt szép számmal vettek részt. Mint azt a rendezvényre ellátogató dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: „Nincs egészség magától. Tennünk kell azért, hogy megnövelhessük az egészségben eltöltött életéveink számát.”

Életet mentett a szűrőbusz

A Millenáris Parkban két napig állomásozó három szűrőbuszon közel húsz egészségügyi szakember közreműködésével zajlott az odalátogatók egészségügyi szűrése. Az első buszon általános állapotfelmérést, EKG-vizsgálatot, boka-kar index meghatározást, vércukor-, koleszterin- és trigliceridmeghatározást, ún. InBody testösszetétel-analízist, csontsűrűségmérést, légzésfunkciós vizsgálatot, továbbá  férfiak prosztata specifikus antigén (PSA) meghatározását vehettek igénybe mindazok, akik kíváncsiak voltak az egészségi állapotukra.

Az elvégzett mérések eredményei, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek (dohányzás, táplálkozás, fizikai aktivitás, alkohol, üdítő- és energiaitalok fogyasztása, stb.) kérdőíves felmérérése alapján a második buszon kardiológiai rizikóbecslés zajlott. Mint azt Buzogányné Milyó Noémi, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet diplomás ápolója kifejtette, a rizikóbecslés során az intézmény felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi szakdolgozói segítették az orvosok munkáját. Számos esetben irányították a pácienseket háziorvoshoz vérnyomásuk vagy vércukorszintjük beállítására, de előfordult, hogy további kardiológiai szakellátást javasoltak annak érdekében, hogy a későbbiekben ne alakuljon szívinfarktus vagy stroke. Egy esetben az NNK csapatkapitánya riasztotta az Országos Mentőszolgálatot, s így, az azonnali beavatkozás révén sikerült megmenteni a páciens életét.

A harmadik buszon dentálhigiénikus szakemberek közreműködésével szájüregi szűrésre is sor került.

Helybe visszük a szűrővizsgálatokat

A Nemzeti Népegészségügyi Központ NNK Szűrésirányítási Főosztálya általános feladatai körében szervezi és összehangolja a  népegészségügyi célzott szűrővizsgálatokat. Mint arról a főosztály vezetője, Bertókné Tamás Renáta tájékoztatott, 2018-tól kezdődően a Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program segíti a szűrésekhez/vizsgálatokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést. Ennek célja, hogy mobil egységek működtetésével a kis lélekszámú, a közlekedési adottságok miatt a szűrésekhez/vizsgálatokhoz nehezen hozzáférő településeken, elsősorban felzárkózó településeken és gazdasági szempontból fejlesztendő, hátrányos helyzetű településeken is könnyen és gyorsan elérhetővé tegye a szolgáltatást. A mobilegységek (szűrőbuszok) feladata a prevenció és az egészségtudatosság erősítése, térítésmentes vizsgálatok biztosításával, az esélyegyenlőség megteremtésével, illetve a kiszűrt lakosok számára szakszerű iránymutatás a további lehetőségekről, amelyeket már az egészségügyi ellátórendszeren belül vehetnek igénybe.

A program célcsoportja az említett településeken élő, többnyire hátrányos helyzetű illetve roma lakosság, akik egyrészről a közlekedési adottságok miatt, másrészről pedig egyéb motivációs okok hiánya miatt maradnak távol az egyes egészségi állapot felmérésektől, szakorvosi vizsgálatoktól és kiemelten a népegészségügyi szűrések szempontjából kockázati csoportba tartoznak.  A Nemzeti Népegészségügyi Stratégiával 2017-2026, a Nemzeti Rákellenes Programmal és az EFOP 1.8.1 Komplex Népegészségügyi Szűrések projekttel egységben a Nemzeti Népegészségügyi Központ Szűrésirányítási Főosztálya a szervezett szűrések „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” programot koordinálja, szervezi, irányítja, amit az egészségfejlesztési és szűrőegységek üzembe állításával és működtetésével biztosít. A szűrővizsgálatokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést 2018-tól tíz darab, általános vizsgálatok elvégzésére alkalmas mobil egység (busz) segíti.

Az NNK szűrőbuszai a program keretében 2022-ben várhatóan 11 megye 52 településére látogatnak el, a programsorozat első állomása május 23-án Csököly település. A szűrővizsgálatok palettáját folyamatosan bővítik, növelve mindazon vizsgálatok körét, amelyeket helyben elvégeztethetnek a szolgáltatást igénybe vevő lakosok. A szűrőbuszok minden évben májustól október végéig járják az ország településeit. A „Felzárkózó települések” hosszú távú programján túlmenően, a „Balaton Egészségprogram” keretében nyaranta a tó környéki települések strandjainak közönsége számára is elérhetővé teszi a szűrőbuszok egészségügyi szolgáltatásait. Mindemellett az NNK egyéb helyszíneken és egyedi rendezvényeken is helybe viszi a szűrővizsgálatokat annak érdekében, hogy az ország lakossága minél szélesebb körben igénybe vehesse azokat.

A szűrőbuszok a koronavírus elleni küzdelemben is fontos feladatot látnak el. A COVID-19 járvány fokozódásával, 2020 végétől COVID-szűrést végeztek, így segítve az egyre nagyobb terhelésnek kitett Országos Mentőszolgálat munkáját. Az országos oltási program keretében pedig elsősorban olyan településeken nyújtott lehetőséget a védőoltás felvételére, ahol korábban  kismértékű volt az átoltottság az alacsony oltási hajlandóság és lehetőség miatt.

Jogszabályi háttér

  • 1057/2021. (II. 19.) Kormányhatározat a Magyarország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében szükséges fejlesztési program, továbbá a „Felzárkózó települések” hosszú távú programjának kiterjesztéséről

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also