A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek után a daganatos megbetegedések jelentették a második vezető halálokot. Az egészségi állapotot nagymértékben az életmód, a környezet és csak igen kis hányadban befolyásolják a genetikai adottságok.

 

A környezet és az életmód nagymértékben felelős a rosszindulatú daganatok kialakulásáért. A dohányzás során egyetlen szál cigarettából 5000-6000-féle vegyület szabadul fel, közülük 90 bizonyítottan rákkeltő. Nem kevésbé veszélyesek a feldolgozott hústermékek, amelyek a legerősebb rákkeltők az élelmiszerek között. Az elhízás és a mozgásszegény életmód szintén számos betegség, így bizonyos rosszindulatú daganatok kialakulásához is vezethet. Az alkoholfogyasztás növeli a rákbetegség – főként a száj, a garat, a gége, a máj, a vastag- és végbél, valamint az emlő rosszindulatú daganatai – kialakulásának kockázatát. A rövid hullámhosszú UV-B és a hosszú hullámhosszú UV-A sugárzás károsítja a bőrt, ami hosszú távon a bőr rákos megbetegedéseit okozhatja.

Az ember környezetében jelen lévő, mesterségesen előállított vagy természetes anyagok közül például az azbeszt, a benzol, a gépkocsik kipufogógáza, az égési folyamatok során keletkező ún. policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-vegyületek), az arzén és vegyületei, valamint a tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok számos daganattípus előidézői lehetnek.

A radon a természetben előforduló radioaktív gáz, amely a talajon keresztül bejutva az otthonokba sugárterhelést okozhat, különösen ott, ahol több természetes urán található a talajban és a kőzetekben. Bizonyos gyógyszerek tartós szedése is növelheti a daganatos megbetegedés kialakulásának kockázatát.

A humán papillomavírus (HPV) rákkeltő törzsei felelősek a legtöbb méhnyakrák-megbetegedésért, valamint gyakran a végbéltájék, a fej-nyak és a pénisz rosszindulatú daganataiért is. Megemlítendő továbbá a lelki tényezők szerepe is: a félelem, a szorongás és a stressz okozta pszichés folyamatok nagyban képesek befolyásolni az immunrendszer működését, amivel gyengítik a szervezet daganatképződést megakadályozó folyamatait is, ami megkönnyíti a rákos sejtek elburjánzását.

Mit tehet a rákbetegség megelőzéséért?

Azzal kapcsolatban, hogy ki mit tehet egyéni szinten az egészsége megőrzéséért és a rákbetegség megelőzéséért, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (International Agency for Research on Cancer, IARC) és az Európai Bizottság közösen kiadott Európai Rákellenes Kódexe szolgál útmutatóval. A folyamatosan frissített dokumentum olyan kockázati tényezőkre hívja fel a figyelmet, amelyek az életvitel megváltoztatásával kiküszöbölhetők. A kódex az egészséges életmód mellett az egyes daganattípusok korai felismerését és kezelését célzó szűrővizsgálatok és a védőoltások jelentőségét is hangsúlyozza.

A rákbetegség megelőzése és időben történő felismerése érdekében az alábbi útmutató megszívlelése ajánlott:

Saját és a környezetében élők egészsége védelmében tegye füstmentes övezetté az otthonát és a munkahelyét. Amennyiben dohányzik, fontos leszoknia a dohányzásról. Megjegyzendő, hogy a passzív dohányzás is igazoltan egészségkárosító hatással bír. Nemzetközi felmérések szerint évente 8 millióan vesztik életüket dohányzás okozta betegségben, közülük 1 millióan passzív dohányzási ártalom miatt.

Táplálkozzon változatosan, fogyasszon minél több növényi eredetű tápanyagokban és rostban gazdag élelmiszert. Kerülje a sok szénhidrátot vagy zsírt tartalmazó, magas kalóriatartalmú élelmiszereket és a cukrozott italokat. Mértékkel fogyasszon feldolgozott hústermékeket, vörös húsokat és magas sótartalmú élelmiszereket.

Törekedjen az elhízás megelőzésére, illetve az esetleges testsúlytöbblet csökkentésére. Ez utóbbi elérése az életmód megváltoztatásával, megfelelő étrend és mozgásprogram bevezetésével lehetséges. Személyre szabott étrendi javaslatot dietetikus szakember adhat a táplálkozási szokások felmérését követően.

Egészséges testmozgással csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Olyan fizikai aktivitás kifejtése ajánlott naponta legalább 30 percig, amely pulzusszám-emelkedést okoz (dinamikus sportok, például kocogás, úszás, gyors ütemű kerékpározás).

Az elfogyasztott alkohol mennyiségének minimalizálásával, illetve az alkohol teljes elkerülésével csökkenthető egyes daganattípusok kialakulásának a veszélye.

Ajánlott a túlzott napozás és a szolárium használatának kerülése. A nyári időszakban fokozott fényvédelem – magas faktorú fényvédő készítmény használata, megfelelő védőruházat és szalmakalap viselése – javasolt. Különös gondot kell fordítani a gyermekek bőrének védelmére, ugyanis a gyermekkorban elszenvedett fénykárosodás felnőttkorban a bőr megbetegedését okozhatja.

Védje meg saját és a környezetében élők szervezetét a rákkeltő anyagoktól. A foglalkozási eredetű rákos megbetegedések megelőzhetők. Kövesse a munkahelyi egészségügyi és biztonsági előírásokat. Ha a környezetében eltávolítandó azbeszt található, szakképzett vállalkozót bízzon meg az eltávolításával. Csak jól szellőztethető helyiségekben vagy a szabadban használjon vegyi anyagokat. Kijelölt gyűjtőhelyen szabaduljon meg a háztartási vegyszerektől (növényvédő szerek, festékek) és a fel nem használt gyógyszerektől.

Az anyák szoptatással csökkenthetik az emlőrák kialakulását. Minél tovább szoptat egy nő, annál védettebbé válik a emlőrákkal szemben. A csecsemők számára pedig az anyatej a legjobb táplálék, amelynek számos jótékony egészségügyi hatása van.

Bizonyos gyógyszereket – például a nők változókori tüneteit enyhítő ún. hormonpótló terápiát vagy az immunrendszer működését gátló szereket – csak a szükséges ideig, a kockázatok és előnyök személyre szabott mérlegelésével szabad alkalmazni.

Védekezzen a humánpapillomavírus-fertőzés ellen! Magyarországon a HPV elleni védőoltás térítésmentesen elérhető a 13 éves lányok és fiúk számára, 14 év felett pedig térítés ellenében igényelhetik.

A megelőzésben a fentiek mellett kulcsfontosságú szerepe van a szűrővizsgálatoknak is. Hazánkban jelenleg a 45–65 éves nők 2 évenkénti mammográfiás emlőszűrése, a 25–65 éves nők 3 évenkénti méhnyakszűrése és az 50–70 év közötti nők és férfiak vastagbélszűrése szervezett szűrőprogramokon keresztül valósul meg. Amennyiben meghívólevelet kap, éljen a lehetőséggel és vegyen részt szervezett népegészségügyi célú szűrésen!

Lásd még:

Szűrővizsgálati összefoglaló férfiaknak

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also