A #Schools4Health projekt 2023. január 1-én indult és azóta számos előrelépés történt, amelyeket ebben a rövid összefoglalóban szeretnénk ismertetni.

Kick-off Meeting - Sevilla, Spanyolország

Az első megbeszélés Sevillában volt, 2023. április 13-14-én. Az értekezlet remek lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek a közreműködő országok iskoláinak egészségmagatartásába.

Az első napon a tagországok képviselői megismerhették a megosztani kívánt jógyakorlatokat, amely során számtalan szakmai anyag, eszköz került bemutatásra. Megvitatásra kerültek a projekttel kapcsolatos elvárások, az adminisztratív teendők és az infokommunikációs csatornák is.

A második napon bemutatták a tagok az általuk képviselt ország iskoláinak egészségfejlesztési programjait, kitérve a regionális, országos szabályozásokra, a pozitív/negatív tapasztalatokra és a jövőbeli tervekre.

2023 Nyár

A hazai szakértők két jógyakorlat adaptálása mellett döntöttek, amelyek megvalósításának gyakorlati ismereteit videokonferencián tartott tréningen sajátítottak el. Ezt követően került felkérésre egy alap- és egy középfokú oktatási intézmény. Az általános iskolások a „Food tasting” holland, míg a gimnázium tanulói a „Snack and Chill” belga jógyakorlatot fogják megvalósítani.

Ezzel párhuzamosan szakértőket kértünk fel a program megvalósításához kapcsolódóan. A szakértők kiválasztásakor figyeltünk arra, hogy olyan csapatot hozzunk létre, ahol az „aktív” közoktatási munkában résztvevőkön kívül legyenek más szemlélettel gondolkodó személyek is, mint például graduális képzésben oktatók, külföldi projektek (ERASMUS) vezetésében tapasztalt kollégák, oktatáskutatással foglalkozó szakértők, valamint minisztériumi szinten döntéshozásba bevont egyének is. Így biztosítottuk, hogy a projektbe sokszínű látásmódot hozzunk, mert véleményünk szerint ez kulcsfontosságú a megvalósítás sikerességében.

2023 Ősz

Szeptember 25-én szakértői kerekasztal megbeszélést tartottunk, ahol közösen megalkottuk a Helyzetelemző Felmérés Magyarországi Dokumentumát, amelynek az alapját képező felmérésben a hazai iskolai egészségfejlesztés minden lényeges eleme megvitatásra került a beavatkozás szintjeitől kezdve, a résztvevőkön át egészen a megvalósítás támogatottságáig.

Október 10-én személyes látogatás keretében a két résztvevő ceglédi iskola számára bemutatásra kerültek a jógyakorlatok tartalmi elemei.

Az Általános Iskola által adaptált „Food tasting” program során a diákok megismerik az ízlelés és az érzékszervek szerepét; az ökogazdálkodást és a bioételeket; a feldolgozott élelmiszereket, az Okostányért, végezetül együtt készítenek egészséges nassolnivalót.

A Gimnáziumban a „Snack and chill” jógyakorlatot fogják integrálni. Ennek során az iskolában olyan helyiséget alakítanak ki, amely „Gyümölcs és Zöldség Bár”-ként üzemel. A programban résztvevő diákok tanáraik bevonásával egészséges gyümölcs- és zöldségsalátákat, smoothie-kat készítenek társaiknak.

További információk a kezdeményezésről a schools4health.eu oldalon.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also