A 2023. január 1-én indult „Health4EUKids program” elérkezett a projekt megvalósítás első évének végéhez. Az alábbiakban azokat a legfőbb eseményeket mutatjuk be, melyek az elmúlt egy évben történtek a projekt életében.

Elindult a „Health4EUkids” program az NNK részvételével!

Kick-off meeting, első találkozó

Athén, Görögország Magyarország, Olaszország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Portugália, Szlovénia és Spanyolország részvételével, 2023. február 8-án és 9-én Athénban (Görögország) került sor az EU4Health „Health4EUkids” európai közös akciójának nyitótalálkozójára, amelyet az Európai Unió és a HaDEA társfinanszírozott.

A „Health4EUkids” projekt az egészségfejlesztés és a nem fertőző betegségek megelőzésének területéhez tartozik, célja a gyermekkori elhízással kapcsolatos legjobb gyakorlatok átültetése a résztvevő tagállamokban, nevezetesen a Grünau Moves (Németország) és a Smart Family (Finnország) program adaptálása.

Részvétel a 16. EUPHA konferencián

2023. november 10-én azzal a céllal vett részt a projekt a 16. EUPHA konferencián Dublinban (Írország), hogy minél több szakemberrel megismertesse a projekt céljait és tartalmát. Ennek keretében minden munkacsoport-vezető bemutatta munkáját és feladatait.

George Karydas (Görögország) a projekt kooridnátor képviselőjeként bemutatta a „Health4EUkids” projektet, majd Vasiliki Iliopoulou (Görögország) ismertette a projekt kommunikációs elemeit, majd Kimmel Zsófia (Magyarország) beszélt a projekt monitorozásának és értékelésének fontosságáról.

Angela Giusti (Olaszország) a fenntarthatóság jegyében, a projekt során összegyűjtött, a gyermekek egészségének előmozdítása, az elhízás és az NCD-k megelőzésére és a reagáló szülői szerepre vonatkozó bevált gyakorlatokat mutatta be. Ana Boned – Ombuena (Spanyolország) a „Grünau Moves”, Apostolos Vantarakis (Görögország) a „Smart Family” jógyakorlatokat mutatták be, melyek a projekt kulcsfontosságú elemei.

„Smart Family” (WP6) személyes találkozó

A "Smart Family” WP6 munkacsoport találkozójára 2023. szeptember 12-én és 13-án került sor Helsinkiben, Horvátország, Finnország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Szlovénia, Spanyolország részvételével.

A találkozó során elméleti előadásokra, tapasztalatcserére, továbbá iskolalátogatásra került sor, mely során bemutatásra került a jóllétet elősegítő és az elhízás megelőzését szolgáló iskolai egészségügyi ellátás rendszere, a megvalósításhoz szükséges eszközök és e-learning anyagok, továbbá a finn munkatársak bemutatták a „Smart Family” módszertanát a gyakorlatban.

„Grünau Moves” (WP7) személyes találkozó

2023. október 5-én és 6-án sor került a „Grünau Moves” (WP7) munkacsoport személyes találkozójára, mely azzal a céllal hívta össze a népegészségügyi szakembereket, hogy megosszák egymással tapasztalataikat a „Grünau Moves” program megvalósításának előkészítésével kapcsolatban. A találkozó során a program adaptálását koordináló spanyol munkatársak bemutatták helyi tapasztalataikat, pl. a galíciai lakosság körében megvalósított egészségfejlesztési programot, az Obesity Zero Plant.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also