Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét hazai rendezvénysorozata 2022. január 17-23. között valósul meg a Mályvavirág Alapítvány szervezésében.

A Megelőzési Hét középpontjában a gyöngy áll. A gyöngy, amely a HPV elleni védelmet szimbolizálja, amely összeköti az egész országot, hiszen ilyenkor kb. 200 településen gyöngyökből karkötőt fűznek és ezeket eljuttatják a kórházban fekvő, nőgyógyászati daganattal érintett nőkhöz azzal az üzenettel, hogy nincsenek egyedül.

Majdnem minden méhnyakrákos megbetegedés hátterében a HPV (humán papillomavírus)-fertőzés áll. A HPV rendkívül gyakori vírus, életünk során szinte mindannyian elkapjuk. A fertőzés általában kezelés nélkül is elmúlik, ha az immun-rendszerünk elég erős. Azonban, ha a HPV magas kockázatú típusai tartósan fennmaradnak a méhnyak sejtjeiben, akkor kialakulhat belőle méhnyakrák. A rendszeres szűrés segítségével felfedezhetjük a tartós vagy visszatérő fertőzéseket. A rákmegelőző állapotok és a korai stádiumú méhnyakrák általában semmilyen tünetet nem okoznak és csak a citológia vagy hüvelytükrözés fedezheti fel ezeket.

A méhnyakrák egy megelőzhető nőgyógyászati daganat, a megelőzés eszközei a rendszeres szűrés és a védőoltás. Ennek ellenére évente 58 ezer nőt érint Európában, és körülbelül 24 ezer nőt veszítünk el a betegség következtében.

Rizikófaktorok, melyek növelik a HPV tartós fennállásának és méhnyakrákká alakulásának kockázatát:

  • Dohányzás
  • Egyéb fertőzések, pl. herpesz és chlamidia
  • HIV és immunszupresszió, mint pl. szervátültetés után
  • Többes szülés
  • Sok szexuális partner és korán megkezdett szexuális élet (mert növelik a HPV-fertőzés valószínűségét)
  • Nőgyógyászati rákos megbetegedés vagy más daganat előfordulása
  • Családban méhnyakrák előfordulása
  • Idősebb életkorban diagnosztizált HPV fertőzés

Forrás: https://malyvavirag.hu/kiadvanyok/mehnyakrak-tajekozato

További információk:

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also