Ha a daganatos betegségekről beszélünk, akkor fontos kiemelni, hogy a korai stádiumban felismert daganatokat, daganatmegelőző állapotokat jó hatásfokkal lehet gyógyítani. A Nemzeti Népegészségügyi Központ több fronton is jelen van ezen a területen, hiszen alapfeladata a népegészségügyi célú szűrővizsgálatok szervezése valamint a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program lebonyolítása is.

 

 Szűréssel a rákmegelőzésért

 

A daganatok korai felismerését hangsúlyozva napjainkban a „szűrés” mind gyakrabban használt, divatossá vált fogalom. Fontosságát mind meggyőzőbben ajánlják a közösségek figyelmébe, sulykolják az emberek tudatába, és sokféle tevékenységre alkalmazzák. A szűrés tünet-és panaszmentes személyek időnkénti vizsgálatát jelenti, amit abból a célból végeznek, hogy a még rejtett betegség fennállásának valószínűségét kizárják, vagy éppen megerősítsék annak valószínűségét. Tehát tüneteket és panaszokat még nem okozó, a betegségek kialakulásuk kezdeti szakaszában lévő betegségek korai felismerésére, valamint a betegségek kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezők felismerésére szolgáló vizsgálat.

 

A szűrés tulajdonképpen „kezdeti vizsgálat”, amely pozitív vagy bizonytalan eredmény esetén mindenképpen következő vizsgálatot igényel. Nem tévesztendő össze a hagyományos orvosi – diagnosztikai – vizsgálattal, amikor a beteg valamilyen panasszal, tünettel fordul az orvoshoz. Feladata egyfelől az, hogy a nagy számban vizsgált személyek közül elkülönítse a nagy többségben lévő valóban egészségeseket, és azokat megnyugtassa, hogy jelenleg nagy valószínűséggel nem kell a betegségtől tartaniuk, másfelől, hogy „kiszűrje” a csak látszólag egészségeseket, akikben a betegség kezdeti formájában már rejtve van, és azokat további orvosi vizsgálatra utalja.
A betegség fennállásának valószínűsített lehetőségét további diagnosztikai vizsgálatoknak kell megerősíteni vagy kizárni!

 

A szervezett népegészségügyi szűrések

 

A népegészségügyi szűrések az alkalomszerű szűréstől abban különböznek, hogy célja az érintett lakosság teljes átszűrése (az érintett korosztályban minden korai betegség felfedezése), amit „adminisztratív eszközök” alkalmazásával, azaz a veszélyeztetett életkorban lévők személyes meghívása útján igyekszik elérni, hogy minél teljesebb számban vegyenek részt a szűrővizsgálaton. Magas megjelenési és így magas átszűrtségi arányok esetén az egyéni egészségnyereség mellett már statisztikai szinten kimutatható a lakosság egészségi állapotának javulása (kevesebb emlőrák, méhnyakrák, vastagbélrák okozta halálozás).

 

Ilyen szervezett népegészségügyi szűrés kevés van, mert további szigorú kritériumoknak kell megfelelni mind az érintett betegség, mind a szűrési módszer, mind pedig a kiszűrtek ellátása kapcsán.

Hazánkban jelenleg a 45-65 éves nők 2 évenkénti mammográfiás emlőrák szűrése, a 25-65 éves nők 3 évenkénti méhnyakrák szűrése és az 50-70 év közötti nők és férfiak vastagbélszűrésbe vonása valósul meg.

 

A népegészségügyi szűrővizsgálatok lebonyolítása

 

Az NNK személyre szóló leveket küld ki az érintett célcsoportba tartozó személyeknek, ahol szűrésnemtől függően felajánlja a lehetőséget.

A méhnyakrák-szűrést nőgyógyászati szakrendelésen vagy a 3000 fő alatti települések egy részén a lakhely szerinti védőnői tanácsadóban tudják igénybe venni.

Mammográfiai vizsgálat esetén az adott szűrőközpont a meghívólevélben időpontot ajánl a meghívottaknak, de természetesen ha a megadott időpont nem felel meg, lehetősége van telefonálni a szűrőállomásra, és ott új, megfelelő időpontot egyeztetni.

A vastag- és végbélszűrés esetén a meghívóban részletesen szerepel a szűrés menete. Minden szűrésre meghívott a háziorvosától kapja meg – a székletvér kimutatáshoz – szükséges mintavételi csomagot, tehát el kell mennie érte a háziorvosi rendelőbe. A mintavételi csomagban talál egy ingyenesen visszaküldhető  borítékot, abba kell a két mintát beletenni és a postán feladni. A minták vizsgálata az NNK tavaly átadott új vastagbélszűrési laboratóriumában történik, az eredményekről a háziorvosok kapnak értesítést, akik nem-negatív lelet esetén további vizsgálatokat szerveznek a páciensnek.

 

„Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ „Helybe visszük a vizsgálatokat” programjának köszönhetően a kis lélekszámú és a szűrésekhez/vizsgálatokhoz a közlekedési adottságok miatt nehezen hozzáférő településeken teszi könnyen és gyorsan elérhetővé a vizsgálatokat már 2018 óta.

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” programnak köszönhetően a lakosok egészségmegőrzésének tudatosítása mellett lehetőség van arra, hogy számos esetben az elváltozások kiszűrhetővé váljanak és a szükséges kezelések még időben megkezdődhessenek.

A buszokon a lakosoknak az általános állapotfelmérésen kívül lehetőségük nyílik kardiológiai-, és nőgyógyászati szűrővizsgálaton való részvételre is. Az arra jogosultak számára, tehát az 50-70 év közöttiek részére vastagbélszűrési egységcsomag is átadásra kerül.

A tavalyi évben bevezetésre került a szájüregi szűrés is, melynek során a buszokon a dentálhigiénikusok fogászati elváltozásokon (fogkő, fogínygyulladás, kezeletlen fog) kívül több kóros elváltozást is kiszűrtek.

Az idei évtől további szűrővizsgálatok, állapotfelmérések bevezetését is tervezi az NNK: egyrészt légzésfunkciós vizsgálattal egyes légzőszervi betegségek korai felismerését célozza; másrészt a stroke megelőzés keretében nyakiérultrahang, illetve neurológiai vizsgálattal igyekszik kiegészíteni a programot.

 

A szűrőbuszokon észlelt elváltozások

 

A tavalyi évben a program keretében 62 településen, 80 vizsgálati napon a bevont több mint 5.000 fő közül közel 3.000 személy esetében észleltek valamilyen elváltozást a vizsgálatok során. Ezek között volt szívelégtelenség, csontritkulás, légzőszervi elváltozás, PSA eltérés (prosztata szűrés), nőgyógyászati elváltozások, bőrelváltozások, szájüregi kóros elváltozások.

Az eddig elvégzett vizsgálatok eredményeinek feldolgozása során az esetek közel egyharmadában tapasztalható olyan elváltozást, amit a páciens a kikérdezése során nem jelzett.  Nőgyógyászati vizsgálatok tekintetében az újonnan felfedezett elváltozások minden ötödik nőt érintették. Természetesen nem minden esetben daganatról, vagy rákmegelőző állapotról van szó, számos esetben gyulladásra, fejlődési rendellenességre, egyéb kezeletlen elváltozásra hívták fel a páciens figyelmét.

Az idei évben a szűrőbuszok újra visszatérnek a 2-3 évvel ezelőtti településekre. Így figyelemmel kísérhető a korábban már kiszűrt esetek alakulása és kezelése. A program szervezői bíznak benne, hogy az előző évek pozitív lakossági tapasztalatai szájról-szájra terjednek, és idén olyanok is részt vesznek a szűréseken, akik kezdetben még bizonytalanok, bizalmatlanok voltak, de a szomszédok, az ismerősök beszámolói meggyőzték őket, hogy ezúttal ők is éljenek a lehetőséggel.

A szűréseken való részvétel – legyen az a szervezett népegészségügyi szűrés vagy a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program – minden esetben önkéntes, de fontos lenne, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also