Hogyan segíthet a gyógytestnevelő a túlsúlyos gyerekeknek? Dr. Tiszáné Sója Teodórával beszélgettünk, aki Nyíregyháza több iskolájában is tart speciális testnevelési órákat.

Barátságos légkör fogad dr. Tiszáné Sója Teodóra gyógytestnevelő óráján. Látszik, hogy a gyerekek élvezik a tornagyakorlatokat. Nem élik meg rosszul, hogy valamilyen testi vagy belgyógyászati ok miatt nem járhatnak rendes testnevelési órára. A sokféle problémával küzdő gyerekek között túlsúlyosak is akadnak bőven, mégis kedvvel és kitartással végzik a gyakorlatokat.

– Kik járhatnak gyógytestnevelési órákra, milyen problémákkal találkozik a pedagógus?

A gyógytestnevelés célja a mozgásszervi deformitásokkal és belgyógyászati panaszokkal küszködő, a testi képességekben visszamaradó, azaz a gyógytestnevelésre utalt tanulók panaszainak csökkentése, illetve megszüntetése a testnevelés eszközeivel. Tesszük ezt annak érdekében, hogy örömteli gyerekkort éljenek meg, és felnőttként se küzdjenek ilyen problémákkal. A gyógytestnevelés a testnevelés speciális területe, olyan oktatási-nevelési folyamat, amely a testnevelés és sport eszközeivel, módszereinek felhasználásával a betegségek megelőzésében és gyógyításában fejti ki hatását. Kötelezően a tanórai foglalkozások része, a diákok ugyanúgy osztályzatot kapnak, mint más órákon. A gyógytestnevelési órákon barátságos, elfogadó környezetben kell dolgoznunk, kialakítva egy olyan légkört, melyben a gyereket sok-sok sikerélmény éri. Itt teljes elfogadást tapasztalnak meg a társaiktól és a gyógytestnevelőtől egyaránt. 

– Egyre súlyosabb probléma a gyerekek túlsúlya, köszönhetően az életmódnak, a mozgáshiánynak, a sok-sok tanulásnak. A tanórák mellett a szülői követelmények is gyakran veszik el a gyerektől az önfeledt mozgás örömét, ennek idejét. Tapasztalható ez a gyógytestnevelésre jelentkezők körében?

– A legtöbb tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt években megtöbbszöröződött a túlsúlyos gyerekek száma. Az elhízások 1–3 százalékáért tehetők felelőssé a szervi okok. Ilyen lehet például egy-egy hormonális elváltozás vagy genetikai probléma. A fennmaradó 97–99 százalékban a mozgáshiánnyal összefüggő életmód, valamint a nem megfelelő családi és táplálkozási minták vezetnek az elhízáshoz. Úgy tapasztalom, hogy inkább a helytelen életmód a hibás az esetek többségében. Azt tapasztalom, hogy egyre több gyerek érkezik hozzám túlsúlyproblémával. Sokszor párosul izomgyengeséggel, állóképesség- csökkenéssel a túlsúly, a szívnek egy nagyobb testet kell pumpálnia, ezért sokkal hamarabb elfáradnak a gyerekek. Jó dolog, hogy a diákok egymásnak is javasolják a gyógytestnevelést. Azonban nem ők döntenek arról, hogy speciális testnevelési órára járhatnak-e, ehhez az iskolaorvos javaslata kell. A gyerekek egyre kevésbé élik meg szégyenérzetként, hogy speciális tornára kell járniuk.

– Hogyan lehet a túlsúlyos gyerekeket sikerélményhez juttatni?

– Mindig az egyéni képességeknek megfelelően differenciálunk.  A testnevelésórán folyamatos kudarc éri ezeket a gyerekeket, ez pedig egy ördögi körré válik. A diák próbálkozik, de a mozgás nem okoz örömöt neki, és lassan megutálja. A gyógytestnevelés órán általános és speciális izomerősítéseket végzünk annak érdekében, hogy a túlsúllyal küzdő gyerekek képesek legyenek saját testsúlyukat elbírni. Minél több súlyt kell a gyereknek magán cipelnie, annál gyengébbé válik a test tartószerkezete, az izmok. Emellett a diákok a folyamatos növekedés miatt még inkább erőtlenné, átmenetileg ügyetlenebbé válnak, ez igaz a normál súllyal rendelkezőekre is. Először a relatív izomgyengeséget kell orvosolnunk. Mindezt speciális gimnasztikai gyakorlatokkal végezzük, melyeknek kiinduló helyzete tehermentesített. Elsősorban dinamikus, mozgásos elemeket használunk, és az ismétlések számát fokozatosan emeljük. Nagy hangsúlyt fektetünk a játékosságra, a mozgásügyesség fejlesztésére.

A gyógytestnevelési munkának közvetlenül nem a teljesítmény fokozására, hanem az egészségben bekövetkezett változás megszüntetésére kell irányulnia. Ezt követően a diák egyéb órákon is jobban tud teljesíteni, teljesítőképességének növekedése is automatikusan bekövetkezik.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also