Vakáció, külföldön élő barátok látogatása vagy munka? Az elmúlt két év bezártsága után ismét könnyebben utazhatunk. Arra viszont mindig figyeljünk, nehogy az egészségünk lássa a kiruccanás kárát. Egyszerű óvintézkedésekkel, oltásokkal sok veszély elkerülhető!

Az utazásra való felkészülésnél figyelembe kell venni, mi lesz az úti cél, és milyen tevékenységet tervezünk. A nyári időszak extrém sportjai (búvárkodás, rafting, hegy- és sziklamászás) speciális kockázatokat hordoznak, amelyekre fel kell készülni. De még egy pihenéssel, strandolással, kirándulással töltött nyaralásnak is lehetnek veszélyei.

Mi baj történhet?

Napégés: a mediterrán térségben és az egzotikus országokban extrém magas UV-sugárzásra kell számítani, ahogy a magas hegyekben is. A leégés megelőzésére UV-A és UV-B sugárzás ellen is védő, extra magas faktorszámú fényvédőt válasszunk, védekezzünk napszemüveggel, sapkával, és könnyű, többet takaró ruházattal.

Rovarok és más állatok: indulás előtt tájékozódjunk, hogy a kinézett partszakaszon előfordulnak-e medúzák, tengeri sünök, és hogy a helyi pókok és egyéb rovarok veszélyesek-e. Készüljünk megfelelő szúnyog- és rovarriasztóval, strandcipővel!

Hasmenés: az európai utazók emésztőrendszerét megviselhetik a helyi viszonyok, hiszen mások az ételek és nagyon eltérőek lehetnek a higiénés körülmények is. Komoly hasmenés akár luxuskategóriás szállodákban is előfordulhat! A megelőzés érdekében mossunk gyakrabban kezet, csak palackos vizet igyunk, és fogmosáshoz is azt használjunk. Kerüljük a jeget, a nyers ételeket, és csak olyan gyümölcsöket fogyasszunk, amelyeket meghámoztunk. Figyeljünk, hogy a gyerekek is betartsák ezeket a szabályokat.

Komolyabb fertőzések: az egzotikus, de egyes mediterrán országokban is gyakoribbak olyan fertőzések, mint a Hepatitis A és B, az E. coli és más kórokozók. Ezek elkerülése érdekében fejlődő országokban ne ússzunk édesvízben, kövessük a hasmenés elkerülésére vonatkozó tanácsokat, és tartózkodjunk a védekezés nélküli szexuális kalandoktól. A betegségek egy része ellen védőoltás is rendelkezésre áll!

Úti patika és utazás gyógyszerrel

Az úti patika tartalmazzon elsősegélyhez szükséges eszközöket, napégésre való készítményt, fájdalom- és lázcsillapítót, és más, gyakrabban használt vény nélkül kapható gyógyszereket. Az állandóan szedett gyógyszerekből legyen nálunk tartalék is. Egyes gyógyszerekhez és kiszerelésekhez (pl. fecskendő, tű) külön igazolásra lehet szükség, tájékoztatást a Nemzeti Vám- és Adóhivatal honlapján találhat az utazó.

Kötelező és ajánlott oltások

Bizonyos országokban a beutazás feltétele egyes védőoltások megléte. Egzotikus úticélok esetén mindenképpen érdemes indulás előtt legalább 2-6 héttel utazás-egészségügyi és oltóközpontot felkeresni.

Ha már baj van

Az Európai Unióban a Kormányablakokban ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártya felmutatásával igénybe vehetők a egyes egészségügyi szolgáltatások. Ez azonban csak valóban szükséges ellátásra vonatkozik! Külföldi nyaralásnál soha ne maradjon el az utazási biztosítás, amely az esetleges orvosi költségek mellett a hazaszállítás költségeit is állja.

COVID-19: oltással vagy anélkül?

A COVID-19-oltással kapcsolatos szabályok a járványhelyzettől függően gyakran változnak, van, ahol nem szükséges oltás, de van, ahol már a harmadik oltás igazolását is kérik. Biztos és aktuális, az adott országra vonatkozó információért a Konzuli Szolgálat honlapjának adott országra vonatkozó oldalát érdemes felkeresni.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also