Mindenki jól ismeri a szúnyogcsípés után következő kellemetlen viszketés érzését. Egy nyári naplementekor, de árnyékban akár napközben is előfordul, hogy szinte felhőként veszik körül a vérszívók az embert. Megfelelő védekezéssel azonban elriaszthatók és szaporodásukat is meggátolhatjuk!

Veszélyes a szúnyogcsípés?

A zümmögő vérszívók közül csak a nőstények csípnek, miközben nyálukkal számos idegen anyagot juttatnak a szervezetbe, amely erre viszketéssel, pirossággal, duzzanattal és bőrpírral reagálhat. A reakció erőssége az egyén immunrendszerétől és a bejutott idegen anyagok mennyiségétől függ.

A nálunk régóta előforduló szúnyogfajok csípése inkább csak kellemetlen, az utóbbi években azonban megjelentek nálunk is olyan fajok, amelyek nem őshonosak, és képesek betegségek terjesztésére. Szerencsére ezek a betegségek alapvetően nincsenek jelen az országban, és a betelepedett fajok is csak kis számban, kevés helyen telepedtek meg itthon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell aggódnunk a nyugat-nílusi láz vagy a kutyákat fenyegető szívférgesség miatt. A betegségek megelőzése érdekében az a legjobb, ha védekezünk a csípés ellen.

Hogyan védhető ki a csípés?

  • A zárt tereket szúnyoghálóval védjük!
  • Használjunk rovarriasztó szereket, a szabadban füstképző spirált!
  • Szabadban, ahol sok szúnyog van, viseljünk hosszú ruházatot!

Ne szaporítsuk a szúnyogokat!

Az országosan, tervezetten végzett szúnyoggyérítési akciók a meglévő állományok megfigyelése alapján zajlanak. Kevesen tudják viszont, hogy nem kell hozzá egy folyó vagy nagy tó, hogy a kis rovarok elszaporodjanak. Nyáron néhány deciliter vízben egy hét alatt akár több száz szúnyog is kikelhet, ezért figyeljünk arra, hogy ne hagyjunk szabad vízfelületeket! A szúnyogok egészségügyi kártevők, ezért irtásuk jogszabályban leírt kötelezettség.

A saját kertünkben, erkélyünkön figyeljünk rá, hogy

  • a növények cserepei alatt ne álljon a víz,
  • az esővízgyűjtő és -tároló edényeket fedjük le,
  • a kint tartott vödröt, gyerekjátékokat fordítsuk fel, hogy ne gyűlhessen benne össze a víz,
  • a takaróponyvákat rendszeresen mozgassuk át,
  • az állatok itatóvizét rendszeresen cseréljük!

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also