A vastagbélrák a második leggyakrabban előforduló daganatos betegség ma hazánkban, mely igen gyakran az úgynevezett polipokból alakul ki. A betegség szűrésére a leghatékonyabb módszer a vastagbéltükrözés, azaz kolonoszkópia. Dr. Csizmadia Csaba belgyógyászt, gasztroenteorológust, a Mohácsi Kórház főigazgatóját kérdeztem a sokak által rettegett vizsgálatról.

- Mi történik a vastagbéltükrözés során?

- A vastagbél a tápcsatorna utolsó, körülbelül 1,5 méter hosszú szakasza, amely a vékonybél végétől a végbélnyílásig tart. A kolonoszkópia során ezt a területet, sőt, amennyiben megoldható, a vékonybél utolsó néhány centiméterét is megvizsgáljuk egy vékony, hajlékony műszerrel, az endoszkóppal. A vizsgálat során a bél nyálkahártyájának megtekintése mellett az orvos a szükséges beavatkozásokat is el tudja végezni, akár szövetmintát tud venni, esetleg polipot eltávolítani.

- Hogyan készüljenek a páciensek a vizsgálatra?

- Nagyon fontos, hogy az orvos által előírtak szerint járjunk el a vizsgálatra felkészülés során, hisz csak a szakszerűen kitisztított bélrendszert lehet alaposan átvizsgálni. A végbéltükrözés előtt három napig már csak könnyen emészthető, rostmentes ételeket szabad fogyasztani. A vizsgálatot megelőző 24 órában a páciens nem fogyaszthat szilárd táplálékot, viszont ajánlatos a bő folyadékbevitel.  A beavatkozás előtt 12 órával megkezdjük a hashajtók adagolását és amennyiben szükséges, közvetlenül a vizsgálat előtt beöntést kaphat a beteg.

- Hogyan képzeljük el a vizsgálatot?

- A vizsgálat 15-40 percet vesz igénybe. Az úgynevezett kihúzási idő, amikor a nyálkahártya alapos vizsgálata történik, általában 6-8 perc időtartamú. A végbéltükrözés során a páciens bal oldalsó fekvő helyzetben van, felhúzott lábakkal. A vizsgálat alatt kis helyzetváltoztatásokra is sor kerülhet, de ebben az asszisztensek segítenek a pácienseknek. A zselével bekent eszközt az orvos a végbélnyíláson keresztül juttatja be a vastagbélbe, ahova a jobb látási viszonyok érdekében levegőt, illetve vizet is pumpálhatnak a műszer segítségével.

- Fájdalommal jár a vastagbéltükrözés?

- A vizsgálat során székelési ingert, haspuffadást tapasztalhatnak a páciensek, de előfordul a hasi görcs is. Erősebb fájdalmat tapasztalhatnak azok a páciensek, akiknek beleiben összenövések találhatóak. A kellemetlenségek és a fájdalom elkerülése érdekében a vizsgálatot bódításban, altatásban is lehet kérni.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also