Töltött káposzta, halászlé, sültek, sütemények és társai – végeláthatatlan ünnepi ebédek és vacsorák velejárója a közelgő időszak. Ha azonban nem szeretnénk a kórházban tölteni a karácsonyt, figyeljünk az adagokra.

A karácsonyi időszakban egymásnak adják a kilincset a vendégek, összeül a család apraja-nagyja. A háziasszonyok sürögnek-forognak a konyhában, az ünnepi asztal pedig roskadozik a finomabbnál finomabb falatoktól. Nehéz ilyenkor ellenállni a csábításnak, hajlamosak vagyunk minden fogást bőségesen tesztelni – a kedélyes beszélgetés közepette egyébként jobban csúszik az étel és a bor.

A szakemberek szerint, akinek emésztőrendszeri megbetegedése van, érdemes ügyelnie a mértékletességre. Ráadásul az étkezések előtt, között ünnepkor több alkoholt is fogyaszt a lakosság, ez pedig még inkább megterheli a hasnyálmirigyünk működését. A zsírosabb ételek túlzott fogyasztása epegörcsöt okozhat, mely bár gyógyszerekkel csillapítható, de azt tanácsolják, inkább ilyen esetben is forduljanak orvoshoz.

Megelőzésként együnk lassan, inkább többször kevesebbet. Igyunk sok vizet, és néha álljunk fel az asztaltól, sétáljunk egyet a friss levegőn. Ha pedig fájdalmas gyomorpanasz jelentkezik, mely hányással-hasmenéssel is jár, kérjük szakember segítségét.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also