A szájüregi megbetegedések, mint a fogszuvasodás és fogágybetegségek prevenciós törekvésekkel, rendszeres szájüregi szűrővizsgálattal, egészségtudatos viselkedéssel, helyes szájápolási szokás kialakításával megelőzhetők. Hazánkban a 12 éves korban végzett, a szuvas, hiányzó és tömött fogak száma (DMFT index) 2,3, ami a legrosszabb helyek egyikét foglalja el az országok rangsorában. 

Cél a megelőzésre fókuszáló programok kialakítása és a lakossághoz történő eljuttatása. Dentálhigiénikusként, mint a szájüreg prevenciós szakemberei fontos szerepet vállalunk a megelőző törekvésekben. Tájékoztató foglalkozásainkkal különböző színtereken és korosztályoknak segítünk a helyes táplálkozási és szájápolási szokások kialakításában, valamint motiváljuk a résztvevőket arra, hogy jelenjenek meg évente fogászati ellenőrző és szűrővizsgálaton. Az ismeretanyagunk átadása történhet egyéni vagy csoportok számára tartott egészségfejlesztő foglalkozásokkal, szemléltetőeszközök segítségével. A tájékoztatásunk kiterjed a szájüregi egészség rizikótényezőinek ismertetésére, a rossz szokásokkal kapcsolatos tudnivalókra is. A nevelési intézményekben óvodások, alsó és felső tagozatos gyermekek számára illetve fekvőbeteg intézményekben, szociális intézményekben korosztályhoz igazított szájüregi egészségfejlesztést tartunk. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Szűrésirányítási Főosztályának Szűrőprogramirányítási és Módszertani Osztályán dentálhigiénikusként a szűrőprogramokon végzett szájüregi szűrések mellett segítséget nyújtunk edukációs előadásainkkal az intézményeknek, programok szervezőinek a lakosság egészségnevelésében, egészségműveltségének javításában.

Kérdéssel, kéréssel forduljatok hozzánk bizalommal!

Elérhetőségeink:

Székelyhidi Éva: telefon: 0630/8175013; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kovács Linda: telefon: 0630/1197463; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

nngyk dentalhig1 

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also