Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus. Valóban ez a megfelelő útravaló, amit gyermekünknek adhatunk egészséges táplálkozás kapcsán? Szili Lívia táplálkozástudományi szakemberrel, a Bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda egészségfejlesztő munkatársával beszélgettünk.

– Egyetért-e a táplálkozástudományi szakember a király, polgár, koldus hasonlattal?

– A megfelelő étkezési szokások kialakításánál valóban nagyon fontos az étkezések gyakoriságának és rendszerességének meghatározása. A legjobb, ha az egészséges táplálkozás alapelveit követjük, amely a fenti mondással ellentétben a napi ötszöri étkezést javasolja az alábbi százalékos eloszlásban: reggeli 25, tízórai 10, ebéd 35, uzsonna 10, vacsora 20 százalék.

– Ezek szerint nem is olyan fontos a bőséges reggeli?

– A fejlődő szervezet, tehát a gyermekek és a serdülők számára kiemelten fontos a reggeli. Számos tanulmány bizonyította, hogy iskoláskorban a rendszeres reggelizés jobb tápanyag-ellátottságot és általában jobb étkezési minőséget eredményez. A vizsgálatok arra is kitértek, hogy a nap első étkezésének rendszeres elfogyasztása védő tényező a túlsúly kialakulása ellen. Ugyanakkor a reggeli rendszeres kihagyása összefügg a fizikailag inaktív életmóddal, túlzott televízió-nézéssel, de akár a dohányzással, az alkoholfogyasztással és a drogfogyasztással is.

– Az étkezések gyakorisága és rendszeressége mellett mire figyeljünk még oda?

– Gyermekünk egyen minden nap, lehetőleg minden étkezéshez zöldséget vagy gyümölcsöt. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás, ami ideális esetben nem tartalmaz hozzáadott cukrot. A reggelire most is részletesebben kitérnék, nagyon fontos, hogy komplett legyen, azaz tartalmazzon szénhidrátot, fehérjét és zsírt is. A legjobb valamilyen teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru, alacsony zsír- és sótartalmú felvágott, nyers zöldség és gyümölcs. Csomagoljunk gyermekünknek az iskolába tízórait, uzsonnát, hogy éhség esetén legyen mihez nyúlnia és ne a büfében vegyen valami édességet, nassolni valót magának. Joghurt, valamilyen gyümölcs, turmix, esetleg teljes kiőrlésű keksz ideális megoldás lehet a számukra. Összességében törekedjünk a változatosságra és bátran ízesítsük, színesítsük ételeinket.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also