A jó idő megérkezésével eljött az ideje a nyaralók, üdülőházak újranyitásának is. A hosszú telet követően számos tennivaló akad a hosszú időre magára hagyott épületekben, valamint a ház körül és a kertben is. Ha még ősszel megtettük a szükséges óvintézkedéseket, és figyelmesen téliesítettük az ingatlant, akkor tavasszal ugyanazokat a lépéseket kell „visszacsinálni”.

A hidegben magukra hagyott nyaralók esetében komoly veszélyforrást jelent egy esetleges meghibásodás, ezért az újranyitáskor érdemes fokozott óvatossággal eljárni.

Villanyóra, vízmérő, gáztűzhely ellenőrzése

Ha ősszel áramtalanítottuk az ingatlant, és elzártuk a vizet, akkor a legelső teendő, hogy ellenőrizzük a mérőórákon a számlálókerék mozgását.

Ha a vízóraállás alapján fogyasztás történt, vagy a számlálókerék forog annak ellenére, hogy a házban zárva vannak a vízvételi helyek, akkor az csőtörésre utal. Ilyen esetben mielőbb hívjunk vízvezetékszerelőt, és a hiba elhárításáig tartsuk zárva az aknában lévő főcsapot.

A vízaknában a szilánkos, repedt üveg a vízmérő elfagyásának jele. (A vízmérő esetleges elfagyását a vízmű diszpécserszolgálatán lehet bejelenteni, és itt adnak felvilágosítást a további teendőkről is. A diszpécserszolgálat telefonszámát keresse a saját vízmű szolgáltatójának honlapján.)

A téli szigetelés levétele után szellőztessük ki a vízmérő aknát, majd töltsük fel a rendszert. A főcsap megnyitásakor a hirtelen nyomásemelkedés miatt a csövekből rozsdás, levegős víz jöhet, ezért minden csapot folyassunk ki hideg vízzel legalább 2-3 percig (ez a víz legfeljebb locsolásra, takarításra alkalmas, ivásra, főzésre nem). Ellenőrizzük, hogy nincs-e valahol szivárgás, csőtörés. A szerelvényeket alaposan takarítsuk, vízkőtelenítsük.

Ha a bojlert langyos vagy meleg vízzel feltöltve hagytuk, a hónapok óta pangó vízben Legionella baktériumok telepedhettek meg. Ilyen esetben a bojlert fűtsük fel, majd lassan folyassuk ki a vizet 2-3 percig.

A gáztűzhely beüzemelése előtt mindenképpen ellenőrizzük a palack állapotát, valamint a csöveket és a tömítéseket is.

Takarítás, portalanítás

A hosszú téli hónapok alatt valószínűleg vastag porréteg telepedett meg a belső terek felületein, a bútorokon, a padlón (különösen, ha a nyílászárók nem megfelelően zárnak), valamint a különböző textíliák kopásából származó szálas anyagok is jelentős mennyiségben megtalálhatók a háztartási porban. Beázás, penészesedés esetén allergének, pl. penészgombák spórái, atkák ürüléke is lehet a porban, ami az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciókat (tüsszögés, orrfolyás) is kiválthat.

Töröljük le a felületeket nedves ruhával, lehetőleg minél kevesebb port felkavarva, és a takarítás közben tárjuk ki teljesen valamelyik ablakot vagy ajtót (kereszthuzatot ilyenkor még ne csináljunk, mert az felkavarhatja a port). A takarítást követően viszont alaposan szellőztessük ki az épületet: javasolt a kereszthuzatos szellőztetés több órán keresztül.

A textíliákat (terítők, ágytakarók) mossuk át, a szőnyegeket is poroljuk ki szabad térben. A padlót mossuk fel nedves felmosóval, közben cseréljük a vizet.

Ház körüli teendők

A nyaraló takarítása, portalanítása idején a gyermekeket az egészségük védelme érdekében lehetőleg küldjük ki a kertbe, de előtte ellenőrizzük, hogy nincs-e balesetveszély, megfelelő állapotban vannak-e a hinták, mászókák.

A homokozóban javasolt évente homokot cserélni, használaton kívül lefedve tartani, és többször átforgatva alaposan benapoztatni, mielőtt a gyermekek újra birtokba vennék.

Ha medence is van a kertben, akkor a használata előtt alapos takarításra és fertőtlenítésre van szükség. Ezt érdemes szakemberre bízni, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai alapján elvégezni, szigorúan betartva a fertőtlenítőszer adagolására vonatkozó szabályokat. Fürdés előtt minden esetben ellenőrizni kell (pl. tesztcsíkkal), hogy a fertőtlenítőszer koncentrációja a kívánt mennyiségre csökkent-e.

Mire figyeljenek még a nyaralótulajdonosok?

  • Új bútort célszerű pár hétig szellőztetni használat előtt (vásárláskor figyeljünk arra, hogy olyan termékeket válasszunk, melynek alacsony a károsanyag-kibocsátása).
  • A beltéri felújítási munkákat (festés, lakkozás stb.) érdemes a nyaralás végére halasztani, mert a munkálatok után legalább 4-6 hétig nem javasolt az ott tartózkodás a lakás levegőjébe kerülő illékony szerves anyagok miatt.
  • A földbe épített locsolórendszer fagyásmentes, ennek ellenére érdemes átnézni a rendszert. (Magyarországon a fagyhatár 80-120 centiméteren található, tehát az ilyen mélységben futó vezetékek nagy hidegben is védettek.)
  • Klímaberendezés használata esetén szakemberrel végeztessük el a karbantartási, tisztítási munkákat, mielőtt újra használatba vennénk.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also