Deák Zsolt hivatásos személyi edző szerint a gyermekkori elhízásnak számos oka van. Nem is a genetikai adottságok, sokkal inkább a mozgáshiány, az egészségtelen és rendszertelen táplálkozás és a sport mellőzése vezethet oda, hogy már a gyerekek is túlsúlyosak legyenek. A szülőknek óriási felelőségük van a példamutatásban. A sportoló szerint a megfelelő testsúly megtartásához elengedhetetlen az edzés, a minőségi táplálkozás és megfelelő mennyiségű alvás is.

– Mik lehetnek a gyermekkori elhízás okai? Hogy alakulhat ki az, hogy egy kisgyerek akár 100 kilós is lehet?

– Míg régen a gyerekek a szabadban játszottak, helyette a mai gyerekek számítógépes játékokkal, mobiltelefonozással és tabletezéssel töltik szabadidejüket a szobáikban. Szinte alig vannak a tiszta levegőn, jóval kevesebbet mozognak, mint az előző nemzedékek tagjai. Rendkívül szomorú, de valós tény, hogy az elmúlt néhány évtizedben közel a háromszorosára nőtt a túlsúlyos gyermekek száma, amely döbbenetes számot nem szabad csupán a genetikára fogni. Nagyon nagy százalékában a szülői nevelés és példamutatás, illetve annak hiánya az, ami befolyásolja, hogy egy gyermek felnőttként mennyire lesz egészséges úgy fizikailag, mint szellemileg. A helytelen táplálkozás, a már gyerekkorban kialakult stresszes- és mozgásszegény életmód mind-mind egészséget befolyásoló és károsító tényező. A gyermekkori elhízás pedig azért is veszélyes, mert az elhízott embereknél, főleg a gyermekeknél pedig hatalmas a rizikófaktor a cukorbetegség, különösen a 2-es típusú diabetes, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a magas vérnyomás kialakulásának.

– Állandó téma az egészséges táplálkozás. Mit tehetünk a gyermekkori túlsúly ellen?

– Tegyük fel a kérdést, hogy ha a szobanövényünket tiszta vízzel öntözzük, hogy szép és egészséges legyen, akkor miért adunk a gyermekeinknek cukros üdítőket. Egy kisgyermeknek a napi ötszöri étkezés javasolt. Reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora. Egészséges ételt adjunk nekik. Fogyasszanak sok friss zöldséget és gyümölcsöt. Kerüljük a finomított hozzávalókból készített ételeket. Adjunk nekik sok, friss, tiszta vizet. Egyenek sovány húsokat, halat, heti egy alkalommal belsőséget, például sült májat, teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, valamint olajos magvakat, tojást, sajtot és túrót.

– Milyen mozgástípusok, edzéstervek, sportolási lehetőségek alkalmasak a gyermekkori elhízás leküzdésére?

– Nincs külön recept rá. Mozogjanak minél többet kint a szabadban. Játszanak, fogócskázzanak, birkózzanak, bukfencezzenek, kerékpározzanak, amennyit csak tudnak. Szervezzenek a szülők néhány hetente hétvégére egy jó nagy családi túrát a hegyekben és az erdőkben. Minden gyermeknek más az érdeklődési köre, ha nem tudja eldönteni, hogy mit sportoljon, adjunk neki lehetőséget, hogy több sportágban is kipróbálhassa magát, ne akarjunk erőltetni semmit. Fontos megemlíteni, hogy az egészséges életmódhoz hozzátartozik a megfelelő szintű pihentség és az elegendő alvás is. Éppen ezért a gyermekeknek lefekvés előtti néhány órában már ne adjunk olyan eszközt a kezükbe, amelyek kék fényt bocsájtanak ki, mivel ez csökkenti az elálmosodásért felelős melatonin hormon szintjét, a pihentető alvás érdekében 1-2 órával lefekvés előtt lehetőleg már ne nyomkodják okostelefonjukat, tablettjüket, illetve ne nézzenek tévét.

– Ha már valakinek sikerült lefogynia, hogyan őrizheti meg vékonyabb alakját?

– A fogyáshoz és a testzsír csökkentéshez elengedhetetlen az edzés, a megfelelő mennyiségű és minőségi táplálkozás és alvás. Ha ezekre a dolgokra összességében odafigyelünk, nagy eséllyel elérhetjük és megtarthatjuk a kívánt testsúlyunkat és az egészségünket.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also