A kézmosás és kézfertőtlenítés a pandémia idején még azok számára is megszokott rutinná vált, akik korábban nem fordítottak rá nagy figyelmet. Nem árt azonban arra gondolni, hogy a megfelelő kézhigiéné évente sok millió életet menthet meg, és ehhez nem is kell egy világjárvány. Ne felejtsük el, amit megtanultunk!

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb filmes sikere a Last of Us című sorozat; a posztapokaliptikus történet egy gombák által okozott világjárvány után játszódik. Vajon tényleg képesek lennének a gombák egy ilyen katasztrófa előidézésére? A Rotary Club Budapest-Sasad meghívására Dr. Magyar Donát, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusa, gombákkal foglalkozó szakértője beszélt arról, hogy kell-e félnünk tőlük.

Az egészségügyi digitális innováció jelenéről és jövőjéről szólt a 3. Digital Health Summit, melynek a Corinthia Hotel adott otthont november végén. A betegutakat, az utánkövetést és az ellátásszervezést fejlesztő megoldások mellett nagy hangsúlyt kapott az egészségügyi adatok védelme és a mesterséges intelligencia térnyerése is az ágazati fejlesztésekben.

Régészek számára is ritka esemény zajlott 2023 tavaszán Kőszegen. Talajradaros vizsgálat segítségével a három ismert sírbolt mellett két olyan kriptát is felfedeztek a Szent Jakab-templomban, amelyek létezésére eddig nem derült fény. A lelet jelentőségét ilyenkor az is növeli, hogy az évszázadokra eltemetett sírkamrákat a sírrablók sem találhatták meg korábban, ezért bejutáskor a több száz évvel ezelőtti, eredeti állapotot találják a szakemberek.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also