Szűrés

 • Szűrjük a gyermekeket

  Robbanásszerűen növekszik az elhízott és túlsúlyos gyermekek száma világszerte. Magyarországon minden negyedik-ötödik gyermek súlyproblémákkal küzd. Az érintett kiskorúak kiszűréséről és a megelőzés fontosságáról beszélgettünk dr. Major Andreával, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Mátrix Osztályának osztályvezető főorvosával.

 • Nyíltan a vastagbéltükrözésről

  A vastagbélrák a második leggyakrabban előforduló daganatos betegség ma hazánkban, mely igen gyakran az úgynevezett polipokból alakul ki. A betegség szűrésére a leghatékonyabb módszer a vastagbéltükrözés, azaz kolonoszkópia. Dr. Csizmadia Csaba belgyógyászt, gasztroenteorológust, a Mohácsi Kórház főigazgatóját kérdeztem a sokak által rettegett vizsgálatról.

 • Lábat ment a podiáter

  Becslések szerint Magyarországon évente 4000 alsóvégtagi amputáció történik cukorbetegek körében, diabéteszes láb következményeként, de a legtöbb cukorbetegnek nincs tudomása arról, hogy mit jelent a podiátria. Pedig, ahogy évente el kell jutnia szemészhez, hogy csökkenteni tudja a látáskárosodás fokozott veszélyét, úgy lábspecialistához, podiáterhez is mennie kellene, hogy ne veszítse el a lábát.

 • Kezedben a sorsod

  Beszédesen szomorúak a számok: évente 33 ezer rosszindulatú daganat okozta haláleset történik hazánkban, rosszindulatú emlődaganat következtében évente pedig több mint 2000 nőt veszítünk el, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.

 • A vastagbéldaganat megelőzése

  A rákos betegségek közül az orvosilag legeredményesebben szűrhető megbetegedések közé a vastagbéldaganatok és a végbéldaganatok tartoznak. Ezen tumorok szűrésének egyik legfontosabb célja, hogy a kialakuló daganatos betegségeket a szakemberek még időben, panaszmentes állapotban felfedezzék és a lehetséges elváltozásokat hamar kezeljék.

 • Pajzsmirigyünk védelmében

  Hazánkban a pajzsmirigyproblémák, elsősorban nők körében népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása a helyes életmód és a rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

 • A prevenció fontossága

  Számtalan egészségügyi cikk szól a megelőzés fontosságáról, arról, hogy ha a lakosságnak lehetősége van rá, vegyék igénybe a szűrővizsgálatokat. Különösen igaz ez például a vastagbél daganat megelőzése szempontjából, hiszen évente ötezren veszítik életüket a betegségben.

 • Szűrőbusz az ország egyik legszegényebb településén

  A Helybe visszük a szűrővizsgálatot országos kampány ingyenes szűrővizsgálatai és prevenciós szolgáltatása Tiszabőre is megérkezett. A zömmel romák lakta kis településen a megjelentek 90 százalékánál volt szükség életmód tanácsadásra.
 • Nagyon fontos a rendszeres emlőszűrés

  Magyarországon évente 8000 új emlőrákot fedeznek fel diagnosztikai módszerekkel. Sokakban az emlőszűrés és a mammográfiás vizsgálat félelmet kelt, pedig az egyetlen megbízható módszer a korai emlőrák kimutatásának.
 • Néhány tény a csontritkulásról

  Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet. Előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
 • A szájüregi daganatok korai tünetei

  A szájüregi daganat az egyik leggyakoribb tumoros megbetegedés ma Magyarországon, pedig a tünetek korán észrevehetők.
 • Szűréssel az egészségért

  A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében található Barabás központjában gyűltek össze a helyiek, hogy éljenek azzal a lehetőséggel, mely szinte házhoz vitte az egészség megőrzéséhez hozzásegítő szűréseket.
 • A napozás hosszú távú veszélyei

  Legtöbben a nyári vakáció jó részét a szabadban töltjük, így több napsugárzás éri bőrünket, mint máskor. A rendszeres és túlzásba vitt napozás azonban nagyon káros. A kóros napártalomról és lehetséges következményeiről dr. Péter Ivánnal, a Komlói Kórház bőrgyógyász főorvosa beszélt.
 • Miért fontosak a rendszeres munkaköri szűrővizsgálatok?

 • Mutass példát, járj szűrésre rendszeresen!

  Napjainkban egyre inkább jellemző az egészségtudatosság, melynek eredményeként egyre többen tünetmentesen, megnyugvást keresve kérjük háziorvosunkat a különböző szűrővizsgálatok elrendelésére. Azonban még mindig sokan vannak, akik meghívóval vagy behívóval is hatalmas stresszként élik meg az egyes alkalmakat és emiatt elmulasztják a részvételt.
 • Világszerte 70 millió nőt érint, de mi is az endometriózis

  Az endometriózis a meddőség egyik leggyakoribb oka. Krónikus betegség, ami fájdalmas tüneteket okozhat és hazánkban több mint 200.000 nőt érint. Kulcsfontosságú, hogy a nők tudatosak legyenek – ismerjék a testüket, figyeljenek oda magukra és merjenek kérdezni és kommunikálni orvosaikkal is
 • Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

  A korai felismerés érdekében bizonyos kor fölött már nem elég az önvizsgálat, hanem rendszeres időközönként szükség van mammográfiára is.
 • Önvizsgálat - mit tehetünk a hétköznapokban

  Mit tehetünk a hétköznapokban addig, amíg egészségesek vagyunk, illetve annak gondoljuk magunkat? Az emlők rendszeres és szabályszerű önvizsgálata kulcsfontosságú az emlődaganatok felismerésében.
 • Csontritkulás, a néma kór

  A csontritkulás - orvosi szóval osteoporosis - a csont minőségi és mennyiségi változását jelenti, melynek során károsodik a csont szerkezete. A kezdetben tünetmentes, néma kórként is emlegetett betegséget hazánkban is elsősorban az érintettek magas száma teszi fontossá: a csontritkulás Magyarországon közel 900 000 embert érint, az Európai Uniós adatok szerint pedig minden harmadik menopauzán átesett nő és minden ötödik ötven év feletti férfi szenved ebben a betegségben.
 • Amit meg kell tennünk magunkért: az önvizsgálat

  Mit tehetünk a hétköznapokban addig, amíg egészségesek vagyunk, illetve annak gondoljuk magunkat?

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.