Teljeskörű iskolai egészségfejlesztés a mindennapokban

Magyarország Alaptörvénye XX. cikk (1) bekezdése szerint „Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez”. A 2015. évben elfogadásra került „Egészséges Magyarország 2014-2020” című stratégia az Alaptörvénnyel összhangban meghatározza a fő népegészségügyi célokat és tennivalókat, melyek közt az egyik kiemelkedően fontos beavatkozás a teljeskörű intézményi/iskolai egészségfejlesztés (továbbiakban rövidítve: TIE). A TIE az egészség megőrzését, fejlesztését, a betegségek hatékony megelőzését, az egészségtudatos magatartást és az egészségismereten alapuló szemléletet elősegítő intézményi/iskolai tennivalók összefoglaló neve. A TIE a köznevelésre vonatkozó jogszabályokban 2012 óta előírásként szerepel minden köznevelési intézmény (az iskola mellett az óvoda és a kollégium) részére, de számos más, vonatkozó jogszabály is támogatja (ld. alább a II. sz. mellékletet).

A TIE ajánlást kísérő államtitkári levél

Kedves Intézményvezető Asszony/Úr!

Kérjük Önt, hogy ezen ajánlást szíveskedjen intézménye mindegyik pedagógusa részére átadni.

A dokumentum képet ad a teljes körű iskolai egészségfejlesztés (továbbiakban: TIE) szükségességéről és jelentéséről, valamint gyakorlati segítséget nyújt annak, az iskolák mindennapi életében történő folyamatos megvalósításához.  A pedagógusok tájékozódásának megkönnyítésére rendszerezi a már a tématerületen elkészült számos szakmai segédanyagot, megadva többnyire elektronikus elérhetőségeiket is. Felhívja a figyelmet arra, hogy a pedagógusok első számú segítői a TIE megvalósításában az iskola-egészségügyi szolgálat szakemberei.

A társadalmi változások az utóbbi években nagyon sok olyan típusú problémát hoztak a felszínre, amelyek a gyermekek első közösségbe kerülése során is felszínre törnek. Az iskolákban már korábban érzékelték a pedagógusok a negatív tendenciák emelkedését, de az elmúlt néhány évben érezhetően letolódott a fiatalabb korosztályra is az olyan típusú problémák megjelenése, ami korábban nem fordult elő. Ilyen pl. az óvodáskorban az együttélés, a társas érintkezés szabályait kevéssé ismerő gyermekek számának növekedése, a hiperaktív és pszichés problémákkal küzdő gyermekek beilleszkedési zavarai, az agresszió megjelenése már kiskorban.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.