Táplálkozás

 • Télen is fitten

  A hideg hónapok és a rövid nappalok hatással vannak életmódunkra is. Télen kevesebbet vagyunk a friss levegőn, a természetes fényben, kevesebbet mozgunk, mint a melegebb hónapokban és étkezési szokásaink is megváltoznak. Ezeknek az életmódbeli változásoknak köszönhetően gyakrabban érezzük magunkat fáradtnak, könnyebben kapjuk el a betegségeket is. Azonban van megoldás a téli fáradtság leküzdésére.

 • Az első ezer nap

  A gyermekkori elhízást az is befolyásolja a család étkezési kultúrája. Dr. Koós Krisztinával, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház gyermek gasztroenterológusával beszélgettünk.

 • Szülői szerep a gyermekkori elhízásban

  Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus. Valóban ez a megfelelő útravaló, amit gyermekünknek adhatunk egészséges táplálkozás kapcsán? Szili Lívia táplálkozástudományi szakemberrel, a Bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda egészségfejlesztő munkatársával beszélgettünk.

 • Segítség! Kövér a gyerek!

  Számos ok vezet az elhízáshoz: társadalmi környezet, szülői minta, genetika. A gyerekpszichológusok az elhízás lelki okait hangsúlyozzák. A családterápia szerint a gyerek a szülők problémáira reagál, akik olykor irreális elvárásokat támasztanak, vagy semmilyen határt, nem szabnak gyereküknek. Mit tehet a család, hogy jól segítsen a gyerekének? Beszélgetés a családterapeutával, Lévai Ágnes Melindával.

 • Veszélyes a gyermekkori elhízás

  Deák Zsolt hivatásos személyi edző szerint a gyermekkori elhízásnak számos oka van. Nem is a genetikai adottságok, sokkal inkább a mozgáshiány, az egészségtelen és rendszertelen táplálkozás és a sport mellőzése vezethet oda, hogy már a gyerekek is túlsúlyosak legyenek. A szülőknek óriási felelőségük van a példamutatásban. A sportoló szerint a megfelelő testsúly megtartásához elengedhetetlen az edzés, a minőségi táplálkozás és megfelelő mennyiségű alvás is.

 • Pszichés tényezők a gyermekkori elhízás hátterében

  Hazánkban magas a túlsúlyos és az elhízott gyermekek aránya. Kutatások igazolják, hogy a gyermekkori elhízás szoros kapcsolatban van a felnőttkori túlsúllyal és az annak következtében kialakuló betegségekkel. Az elhízás kialakulásának biológiai, szociális, valamint pszichológiai összetevője is van. Debulay-Nagy Melinda pszichológussal, a Bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda vezetőjével beszélgettünk a gyermekkori elhízás pszichés tényezőiről.

 • Szakértő segítség

  Minden hónap első csütörtökén dietetikai tanácsadásra várják a fehérváriakat. Az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők a programon.

 • Parancsoljon a gyomrának!

  Töltött káposzta, halászlé, sültek, sütemények és társai – végeláthatatlan ünnepi ebédek és vacsorák velejárója a közelgő időszak. Ha azonban nem szeretnénk a kórházban tölteni a karácsonyt, figyeljünk az adagokra.

 • Szív és érrendszeri betegklub Sellyén

  A sellyei Egészségfejlesztési Iroda sikeres vajszlói és baksai programja után 2019. októberében Sellyén is elindította szív és érrendszeri betegségekkel foglalkozó klubját. A hat alkalmas foglalkozássorozatról dr. Barta Ildikó háziorvossal, a Sellyei EFI Iroda szakmai vezetőjével beszélgettünk.

 • A béldaganat kockázatai

  Az emberi szervezetnek szüksége van a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására, a rendszeres, jó minőségű tápanyag bevitelére, a rostanyagokban gazdag, természetes eredetű, bőséges növényi ételekre, illetve gyümölcsökre és vitaminokra. A sportolás és mozgás szintén egy olyan lehetőség, ami a hangulatjavító hatása és a test fizikai megerősítése mellett az emésztőrendszer működésére és az anyagcserére is kedvező hatással van.

 • Prevenció központú szemléletformálás

  A Váci Járás Egészségfejlesztési Irodája kezdeményezte, hogy a szív- és érrendszeri klub állandó résztvevői, illetve a VSZC Selye János Egészségügyi és Szociális Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói a hatékonyabban figyelhessék meg a megelőzés, az orvosi gondozás jelentőségét a mindennapi életben.  Fontos, hogy a jövőbeli gyakorló ápolók példamutató preventív szemlélettel, egészségtudatos magatartással lépjenek az egészségügyi hivatás útjára.

 • Dietetikai-Életmódváltó Klub Kecskeméten

  Szeptemberben indult Kecskeméten az Egészségfejlesztési Iroda által szervezett Dietetikai-Életmódváltó Klub.

 • Fogyás Harkányban

  Már hetedik éve működik a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban a Testsúlycsökkentő program, amely segítségével már közel száz fő kezdte meg útját a normális testsúlyhoz vezető hosszú és viszontagságos úton. Heinz Adriennt, az intézmény ápolási igazgatója mesél a sikeres fogyások receptjéről.

 • Nincs? Kevés? Nem működik?

  Szeptember végén tartják a nemzetközi familiáris hiperkoleszterinémia (családi magas koleszterin) világnapját. A betegség, amely egyre több embert érint hazánkban is, egy egyszerű vérvétellel diagnosztizálható.
 • Siklóson fő az egészség

  Második éve működik már a Siklósi Egészségfejlesztési Iroda szervezésében a Siklósi Kórházban a Főzőklub. Az érdeklődők diabetológus orvos és dietetikus segítségével tanulhatnak egészségesen, változatosan és sokrétűen főzni.
 • Hasmenés és laktózintolerancia

  A tej egészséges a szervezetnek, kivéve ha laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenved. A laktózintoleranciában szenvedők képtelenek a tejben és tejtermékekben található tejcukor megemésztésére. A tünetek közé tartozik a puffadás, hasmenés, gázok és görcsök.
 • Augusztus a parlagfűallergiások rémálma

  Egymillió ember mindennapjait keseríti meg a parlagfű, amelynek a hamarosan szezonja kezdődik. Vajon az ismert allergia gyógyszerek mellett segíthet-e a keresztallergének elkerülése?
 • Mértékkel nem méreg

  Aggasztóan sok energiaitalt fogyasztanak a fiatalok. Az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet felmérése szerint a magyar fiatalok 78 százaléka fogyasztja előszeretettel ezeket az italokat.
 • Harc a frontok ellen

  A frontok változása az emberi szervezetre jelentős hatást gyakorolhat, sokak számára különböző egészségügyi problémákat jelenthetnek.
 • Karcsúsodás nagyatádi módra

  Újra itt a nyár, a vízparti nyaralások ideje, így előkerülnek a bikinik is. Vannak, akik örömmel várják, hogy fürdőruhára vetkőzhessenek, míg másokat inkább elrettent a gondolat. Nekik nyújtott segítséget a Nagyatádi Kórház Egészségfejlesztési Irodájának három munkatársa, akik egy tíz hetes súlycsökkentő program keretében adtak életviteli tanácsokat az érdeklődőknek. Simon Mercédesszel, a nagyatádi EFI irodavezetőjével beszélgettem a projektről, az elért sikerekről.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.