Táplálkozás

 • A sellyei Egészségfejlesztési Iroda sikeres vajszlói és baksai programja után 2019. októberében Sellyén is elindította szív és érrendszeri betegségekkel foglalkozó klubját. A hat alkalmas foglalkozássorozatról dr. Barta Ildikó háziorvossal, a Sellyei EFI Iroda szakmai vezetőjével beszélgettünk.

 • Az emberi szervezetnek szüksége van a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására, a rendszeres, jó minőségű tápanyag bevitelére, a rostanyagokban gazdag, természetes eredetű, bőséges növényi ételekre, illetve gyümölcsökre és vitaminokra. A sportolás és mozgás szintén egy olyan lehetőség, ami a hangulatjavító hatása és a test fizikai megerősítése mellett az emésztőrendszer működésére és az anyagcserére is kedvező hatással van.

 • A Váci Járás Egészségfejlesztési Irodája kezdeményezte, hogy a szív- és érrendszeri klub állandó résztvevői, illetve a VSZC Selye János Egészségügyi és Szociális Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói a hatékonyabban figyelhessék meg a megelőzés, az orvosi gondozás jelentőségét a mindennapi életben.  Fontos, hogy a jövőbeli gyakorló ápolók példamutató preventív szemlélettel, egészségtudatos magatartással lépjenek az egészségügyi hivatás útjára.

 • Szeptemberben indult Kecskeméten az Egészségfejlesztési Iroda által szervezett Dietetikai-Életmódváltó Klub.

 • Már hetedik éve működik a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban a Testsúlycsökkentő program, amely segítségével már közel száz fő kezdte meg útját a normális testsúlyhoz vezető hosszú és viszontagságos úton. Heinz Adriennt, az intézmény ápolási igazgatója mesél a sikeres fogyások receptjéről.

 • Szeptember végén tartják a nemzetközi familiáris hiperkoleszterinémia (családi magas koleszterin) világnapját. A betegség, amely egyre több embert érint hazánkban is, egy egyszerű vérvétellel diagnosztizálható.
 • Második éve működik már a Siklósi Egészségfejlesztési Iroda szervezésében a Siklósi Kórházban a Főzőklub. Az érdeklődők diabetológus orvos és dietetikus segítségével tanulhatnak egészségesen, változatosan és sokrétűen főzni.
 • A tej egészséges a szervezetnek, kivéve ha laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenved. A laktózintoleranciában szenvedők képtelenek a tejben és tejtermékekben található tejcukor megemésztésére. A tünetek közé tartozik a puffadás, hasmenés, gázok és görcsök.
 • Egymillió ember mindennapjait keseríti meg a parlagfű, amelynek a hamarosan szezonja kezdődik. Vajon az ismert allergia gyógyszerek mellett segíthet-e a keresztallergének elkerülése?
 • Aggasztóan sok energiaitalt fogyasztanak a fiatalok. Az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet felmérése szerint a magyar fiatalok 78 százaléka fogyasztja előszeretettel ezeket az italokat.
 • A frontok változása az emberi szervezetre jelentős hatást gyakorolhat, sokak számára különböző egészségügyi problémákat jelenthetnek.
 • Újra itt a nyár, a vízparti nyaralások ideje, így előkerülnek a bikinik is. Vannak, akik örömmel várják, hogy fürdőruhára vetkőzhessenek, míg másokat inkább elrettent a gondolat. Nekik nyújtott segítséget a Nagyatádi Kórház Egészségfejlesztési Irodájának három munkatársa, akik egy tíz hetes súlycsökkentő program keretében adtak életviteli tanácsokat az érdeklődőknek. Simon Mercédesszel, a nagyatádi EFI irodavezetőjével beszélgettem a projektről, az elért sikerekről.
 • Műanyag világban élünk, adalékanyagokkal, színezékekkel, aromákkal, tartósítószerekkel, ízfokozókkal, állományjavítókkal készített műélelmiszereken élve. Egyre kevésbé tudjuk mi egészséges – a kovász például –, pedig a szervezetünk folyamatosan küldi a jeleket.
 • A hőségben, a forró napokon nem csak bőrünk hűtésére, hanem a szervet folyadékháztartására is figyelnünk kell. A belső folyadék utánpótlásra is alkalmas a jellegzetes ízű, Parádi Víz.
 • Óriási érdeklődés és magas részvétel mellett zajlott le június 13-án a Dombóvári Szent Lukács Kórházban az Egészségnap. Az intézmény az egészségfejlesztési iroda és a kormányhivatal közreműködésével közel kétszáz érdeklődőnek hívta fel a figyelmét a betegségmegelőzés fontosságára.
 • A váci járás Egészségfejlesztési Irodája szervezte betegklubban az érdeklődők a gyakorlatban próbálhatták ki a szénhidrátok elosztását a napi étkezések során (főétkezések, kis étkezések), szénhidrát-számításokat végezhettek, gyakorlati tanácsokat kaphattak a mérleg használatának fontosságáról (rizs, tészta, kenyéradagok stb. mérése), valamint tapasztalatot és recepteket cserélhettek.
 • Az országos tisztifőorvos 2019. június 12. 0:00 órától vasárnap éjfélig elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.
 • A vitaminok a szervezet számára igen kis mennyiségben szükséges esszenciális táplálék összetevők, ezek hiányában működési zavarok lépnek fel az életfunkciókban, az anyagcsere és emésztési folyamatokban.
 • Az European Society of Cardiology kongresszusán az egyik legnagyobb vita a konyhasófogyasztás és a szív-ér rendszeri halálozás kérdésében alakult ki. A PURE tanulmány 17 ország lakóinak konyhasó fogyasztási, vérnyomás- és kardiovaszkuláris halálozási adataiból állapította meg, hogy a sok só emeli a vérnyomást, de az igen kevés só is növeli a szív-ér rendszeri halálozást.
 • Januárt írunk, sokan kezdtek el ”fogyókúrázni”, az interneten rengeteg fals információt tartalmazó, sok esetben egészségkárosodást okozó népszerű diéta lelhető fel. A tisztánlátás érdekében szeretnénk rávilágítani ezekre, és a veszélyeikre.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.