Táplálkozás

 • Minden hónap első csütörtökén dietetikai tanácsadásra várják a fehérváriakat. Az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők a programon.

 • Töltött káposzta, halászlé, sültek, sütemények és társai – végeláthatatlan ünnepi ebédek és vacsorák velejárója a közelgő időszak. Ha azonban nem szeretnénk a kórházban tölteni a karácsonyt, figyeljünk az adagokra.

 • A sellyei Egészségfejlesztési Iroda sikeres vajszlói és baksai programja után 2019. októberében Sellyén is elindította szív és érrendszeri betegségekkel foglalkozó klubját. A hat alkalmas foglalkozássorozatról dr. Barta Ildikó háziorvossal, a Sellyei EFI Iroda szakmai vezetőjével beszélgettünk.

 • Az emberi szervezetnek szüksége van a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására, a rendszeres, jó minőségű tápanyag bevitelére, a rostanyagokban gazdag, természetes eredetű, bőséges növényi ételekre, illetve gyümölcsökre és vitaminokra. A sportolás és mozgás szintén egy olyan lehetőség, ami a hangulatjavító hatása és a test fizikai megerősítése mellett az emésztőrendszer működésére és az anyagcserére is kedvező hatással van.

 • A Váci Járás Egészségfejlesztési Irodája kezdeményezte, hogy a szív- és érrendszeri klub állandó résztvevői, illetve a VSZC Selye János Egészségügyi és Szociális Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói a hatékonyabban figyelhessék meg a megelőzés, az orvosi gondozás jelentőségét a mindennapi életben.  Fontos, hogy a jövőbeli gyakorló ápolók példamutató preventív szemlélettel, egészségtudatos magatartással lépjenek az egészségügyi hivatás útjára.

 • Szeptemberben indult Kecskeméten az Egészségfejlesztési Iroda által szervezett Dietetikai-Életmódváltó Klub.

 • Már hetedik éve működik a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban a Testsúlycsökkentő program, amely segítségével már közel száz fő kezdte meg útját a normális testsúlyhoz vezető hosszú és viszontagságos úton. Heinz Adriennt, az intézmény ápolási igazgatója mesél a sikeres fogyások receptjéről.

 • Szeptember végén tartják a nemzetközi familiáris hiperkoleszterinémia (családi magas koleszterin) világnapját. A betegség, amely egyre több embert érint hazánkban is, egy egyszerű vérvétellel diagnosztizálható.
 • Második éve működik már a Siklósi Egészségfejlesztési Iroda szervezésében a Siklósi Kórházban a Főzőklub. Az érdeklődők diabetológus orvos és dietetikus segítségével tanulhatnak egészségesen, változatosan és sokrétűen főzni.
 • A tej egészséges a szervezetnek, kivéve ha laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenved. A laktózintoleranciában szenvedők képtelenek a tejben és tejtermékekben található tejcukor megemésztésére. A tünetek közé tartozik a puffadás, hasmenés, gázok és görcsök.
 • Egymillió ember mindennapjait keseríti meg a parlagfű, amelynek a hamarosan szezonja kezdődik. Vajon az ismert allergia gyógyszerek mellett segíthet-e a keresztallergének elkerülése?
 • Aggasztóan sok energiaitalt fogyasztanak a fiatalok. Az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet felmérése szerint a magyar fiatalok 78 százaléka fogyasztja előszeretettel ezeket az italokat.
 • A frontok változása az emberi szervezetre jelentős hatást gyakorolhat, sokak számára különböző egészségügyi problémákat jelenthetnek.
 • Újra itt a nyár, a vízparti nyaralások ideje, így előkerülnek a bikinik is. Vannak, akik örömmel várják, hogy fürdőruhára vetkőzhessenek, míg másokat inkább elrettent a gondolat. Nekik nyújtott segítséget a Nagyatádi Kórház Egészségfejlesztési Irodájának három munkatársa, akik egy tíz hetes súlycsökkentő program keretében adtak életviteli tanácsokat az érdeklődőknek. Simon Mercédesszel, a nagyatádi EFI irodavezetőjével beszélgettem a projektről, az elért sikerekről.
 • Műanyag világban élünk, adalékanyagokkal, színezékekkel, aromákkal, tartósítószerekkel, ízfokozókkal, állományjavítókkal készített műélelmiszereken élve. Egyre kevésbé tudjuk mi egészséges – a kovász például –, pedig a szervezetünk folyamatosan küldi a jeleket.
 • A hőségben, a forró napokon nem csak bőrünk hűtésére, hanem a szervet folyadékháztartására is figyelnünk kell. A belső folyadék utánpótlásra is alkalmas a jellegzetes ízű, Parádi Víz.
 • Óriási érdeklődés és magas részvétel mellett zajlott le június 13-án a Dombóvári Szent Lukács Kórházban az Egészségnap. Az intézmény az egészségfejlesztési iroda és a kormányhivatal közreműködésével közel kétszáz érdeklődőnek hívta fel a figyelmét a betegségmegelőzés fontosságára.
 • A váci járás Egészségfejlesztési Irodája szervezte betegklubban az érdeklődők a gyakorlatban próbálhatták ki a szénhidrátok elosztását a napi étkezések során (főétkezések, kis étkezések), szénhidrát-számításokat végezhettek, gyakorlati tanácsokat kaphattak a mérleg használatának fontosságáról (rizs, tészta, kenyéradagok stb. mérése), valamint tapasztalatot és recepteket cserélhettek.
 • Az országos tisztifőorvos 2019. június 12. 0:00 órától vasárnap éjfélig elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.
 • A vitaminok a szervezet számára igen kis mennyiségben szükséges esszenciális táplálék összetevők, ezek hiányában működési zavarok lépnek fel az életfunkciókban, az anyagcsere és emésztési folyamatokban.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.