Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja, melynek legfőbb célkitűzése a figyelem felhívása a szűrővizsgálatok fontosságára.

A hepatitis, vagyis a fertőző májgyulladáskorunk egyik legveszélyesebb vírusos betegsége, mely az egész világon elterjedt; a fertőzöttség különösen a fejlődő országokban magas. A hepatitis megelőzhető és kezelhető betegség, ennek ellenére a hepatitisfertőzöttek több mint 80%-a nem részesül megelőzési, szűrési és kezelési szolgáltatásokban.

A Lelki Egészség Világszövetsége (World Federation for Mental Health) kezdeményezésére immár harminc éve minden október 10-én tartjuk a lelki egészség világnapját. Az idei jeles nap szlogenje: „Make mental health & well-being for all a global priority”, ami arra utal, hogy minden ember számára elsődleges fontosságúvá kell tenni a lelki egészséget és a jóllétet.

A tuberkulózis (tbc, más néven: gümőkor, tüdőbaj) egy baktérium által okozott megbetegedés, mely Magyarországon a kötelező védőoltásnak köszönhetően ritkán fordul elő, de évi néhány száz esettel még mindig jelen van. A betegség megelőzhető és gyógyítható, azonban nem megfelelő terápia esetén halálhoz vezethet.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) 1949-ben az egészség nemzetközi világnapjává (World Health Day) nyilvánította április 7-ét. Az egészség világnapján a WHO minden évben egy népegészségügyi szempontból fontos témára hívja fel a figyelmet.

NNK feher logo

Az egeszseg.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központ tulajdona.
Minden jog fenntartva 2021 ©

szechenyi 2020 also